Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Overige publicaties

Toekomstvisie optimale zorg

SPKS wil de kwaliteit van zorg verbeteren. Daarom hebben wij onze toekomstvisie optimale zorg voor mensen met maag- of slokdarmkanker geactualiseerd. We hopen met deze visie vanuit patiëntperspectief input te leveren aan de discussies die worden gevoerd in diverse gremia.

Verrichtingen ziekenhuizen

Ziekenhuizen registreren veel gegevens over behandelingen die zij uitvoeren. Sommige gegevens zijn voor iedereen inzichtelijk. In het overzicht ‘verrichtingen ziekenhuizen‘ staan de beschikbare gegevens over de behandeling van maag- en slokdarmkanker. Je kunt je behandelaar om toelichting vragen.

Enkele opmerkingen over het overzicht en de aantallen:

  • De kans op complicaties is bij bepaalde grote ziekenhuizen het grootst. Dit kan komen doordat zij de meer complexe behandelingen doen. Bijvoorbeeld een complexe operatie bij mensen die elders niet eens voor operatie in aanmerking kwamen.
  • Door enkele grote complicaties kan het gemiddelde van de opnameduur zijn verhoogd. De aard van de complicatie is onbekend. Het kan gaan om longontsteking, naadlekkage of iets anders.
  • De cijfers zijn over 2015. We beschikken nog niet over de resultaten van 2016, maar die kunnen anders zijn. Hetzelfde geldt voor komende jaren. Doe navraag bij het ziekenhuis van uw keuze.

Kwaliteitscriteria slokdarmkanker

Volgens (ex)patiënten zijn de drie belangrijkste kwaliteitscriteria voor de zorg aan mensen geraakt door slokdarmkanker:

  • Het ziekenhuis voert jaarlijks minimaal 30 slokdarmverwijderingen uit of verwijst voor een dergelijke ingreep naar een ziekenhuis dat aan deze volumenorm voldoet.
  • De arts informeert de patiënt over mogelijke problemen na de buismaagoperatie op het gebied van eten en spijsvertering. Veel voorkomende problemen zijn ondermeer: vertraagde maagontlediging, brandend maagzuur, misselijkheid en gewichtsverlies.
  • De zorgverlener informeert de patiënt over Slokdarmkanker Nederland, onderdeel van SPKS en de mogelijkheden voor persoonlijk lotgenotencontact.

Meer informatie vind je in de kwaliteitscriteria slokdarmkanker.

Richtlijn maagkanker

De richtlijn voor maagkanker is in multidisciplinair overleg per maart 2017 geactualiseerd.

  • De module ‘Early gastric cancer’ over behandeling van vroegcarcinoom bevat niet alleen een update van de ‘oude’ vergelijking tussen endoscopische mucosale resectie (EMR) en endoscopische submucosale dissectie (ESD), maar vergelijkt nu ook de effecten van beide varianten afzonderlijk ten opzichte van chirurgische maagresectie.
  • In de module ‘Chirurgie’ is het onderdeel lymfadenectomie (inclusief de bijbehorende bijlage over maagresectietechniek) geactualiseerd. Daarnaast zijn twee geheel nieuwe onderdelen (laparoscopische versus open maagresectie; omentectomie) toegevoegd. In de module ‘Pathologie’ is een grotendeels op internationale aanbevelingen gebaseerd hoofdstuk toegevoegd over Her2Neu-mutaties. Ook de bijlage met door pathologen gebruikte definities is geactualiseerd.
  • In de module ‘Voeding’ zijn de overwegingen met betrekking tot het postoperatief (voedings)beleid geactualiseerd. Deze zijn met name gebaseerd op een update van het Handboek Voeding bij kanker. Op basis daarvan zijn enkele aanbevelingen toegevoegd.

Meer informatie vind je in de richtlijn maagkanker.

Magazine Doorgang

Ieder jaar maken wij een editie van het magazine Doorgang helemaal gewijd aan maag- of slokdarmkanker. Je kunt het magazine hieronder downloaden. Op de webpagina ‘Kanker, hoe verder‘ staat een overzicht met onderwerpen waar we veel vragen over krijgen.

doorgang_57_front_web
14808_doorgang53

Ook de overige magazines staan op onze website. Ga naar alle magazines Doorgang.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.