Lotgenotendag 2023

Datum 11 november 2023 Tijd 12:15 - 17:00 Locatie De Eenhoorn, Barchman Wuytierslaan 2

PROGRAMMA LANDELIJKE CONTACTDAG SPKS

11 november 2023
Eenhoorn Meeting Center in Amersfoort

12.15 – 13.00 uur    Ontvangst met lunch

13:00 – 13:15 uur    Welkom door Henk-Jan Peterse, Voorzitter SPKS

13:15 – 13:45 uur*   Presentatie door Aline van Kempen over het onderwerp “Voeding en gezondheid”. Aline is diëtiste in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem.

13:45 – 14:30 uur*  Presentatie door Eric-Jan ‘de smaakman’ Wissink over het onderwerp “Voeding met smaak”. Eric-Jan is Kok met een missie, want genieten van de dagelijkse maaltijden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Smaakverlies ontstaat bijvoorbeeld door ouderdom, door ziekte of door de behandeling van ziekte, zoals chemo. Terwijl goede voeding dan júíst belangrijk is. Voor herstel, maar ook omdat bij tegenspoed eetplezier één van de dingen is die het leven veraangenamen.

14:30 – 15:00 uur     Pauze

15:00 – 15:30 uur*  Interactieve presentatie door Nathalie Dammers en Anne Beeks over het onderwerp “Beweging en gezondheid”. Nathalie en Anne zijn fysiotherapeuten in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

15:30 – 16:00 uur*  Aansluitend is er ruimte voorlotgenotengesprekken en napraten over de dag.

16:00 – 17:00 uur    Borrel

17:00 uur                  Sluiting

* tijdens deze presentaties is gelijktijdig het partnerprogramma in een aangrenzende ruimte.

Speciaal voor partners: workshop van Aline Rütter -Psycholoog

“Als je partner kanker krijgt, draait ineens alles om de patiënt. Veel partners geven die steun met liefde. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is”, vertelt Aline Rütter.

Als GZ-psycholoog biedt zij psychosociale hulp aan mensen met kanker en hun naasten zoals partners en kinderen.

“Onderzoeken, diagnoses en behandelingen: het hele leven staat in het teken van ziek zijn. Je moet alle zeilen bijzetten om je partner te steunen. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat het gewone leven doorgaat.” De ziekte van een partner heeft een grote weerslag. Je merkt bijvoorbeeld dat rollen en taken gaan verschuiven, hoe ga je daarmee om? En misschien is jouw verwerkingsproces anders dan dat van je partner.” Om stil te staan bij de rol van de partner van mensen met slokdarm- en maagkanker worden er op 11 november workshops voorpartners georganiseerd. “Als ‘partner van’ ben je een belangrijke steunpilaar. Je eigen emoties, zorgen en angsten zet je vaak opzij. Maar als de eerste hectische periode achter de rug is, wordt duidelijk hoe groot de impact van deze periode was en is voor jou. Het is belangrijk om daarbij stil te staan.”

Er zijn 2 sessies voor de partners. Deze lopen parallel aan het reguliere programma. Er is een workshop vóór en een workshop ná de pauze.

Bij inschrijven kun je aangeven aan welke workshop je wilt deelnemen. (Wij geven hier zoveel mogelijk gehoor aan maar willen tegelijkertijd bij de workshops een (ongeveer) gelijk aantal deelnemers hebben.)

~ De inschrijfperiode is inmiddels gesloten ~

Back To Top