skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

52 Nieuwe oncologische onderzoeksprojecten

AMSTERDAM | 8-5-2017 | Bron: KWF Kankerbestrijding

KWF Kankerbestrijding kent 26,2 miljoen euro toe aan 52 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten, uit te voeren door 13 verschillende onderzoeksinstituten in Nederland.

De toegekende bedragen in deze eerste financieringsronde van 2017 variëren van bijna 150.000 euro voor een eerste haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe behandelmethode, tot ruim 1,6 miljoen euro voor een grootschalige internationale studie naar darmkanker. De onderzoeksprojecten zijn geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie, en gaan binnen zes maanden van start.

Van laboratorium naar patiënt
De gehonoreerde projecten bestrijken de gehele breedte van de kankerbestrijding: verbeterde diagnostiek, verfijning van operatie- en bestralingstechnieken, nieuwe toepassingen van immuuntherapie en betere nazorg komen aan bod. Fundamenteel onderzoek (20 gehonoreerde projecten, bijna 10 miljoen euro) is essentieel voor het verkrijgen van nieuwe inzichten in het ontstaan van kanker. De andere 32 toegekende onderzoeksprojecten zijn gericht op het doorvertalen van fundamentele inzichten naar toepassingen die gericht zijn op de patiënt. Dit type projecten brengt uitkomsten dus naar de dagelijkse (behandel)praktijk.

In veel projecten staat de vraag centraal of het mogelijk is om vooraf te voorspellen of de patiënt baat zal hebben bij een bepaalde behandeling. Dit is belangrijk om de patiënt een behandeling op maat te kunnen bieden en om overbehandeling te voorkomen.

Back To Top
X