skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Achterbanraadpleging leidt tot expertzorg maag- en slokdarmkanker

UTRECHT | 30-05-2020 | Bronnen: PGOsupport en SPKS

PGOsupport publiceerde het bericht met deze kop afgelopen week na een interview met Liesbeth Timmermans, bestuurslid belangenbehartiging en kwaliteit van zorg bij SPKS. Tussen ziekenhuizen bestaan soms grote verschillen in de diagnostische mogelijkheden en in de behandelingen van mensen met maag- of slokdarmkanker. Die verschillen hebben invloed op de overlevingskansen van patiënten. SPKS gebruikt de achterbanraadpleging om hier verandering in te krijgen.

“Expertzorg is de reden dat ik er nog ben”, zegt Liesbeth Timmermans. Dankzij de specialisatie van het ziekenhuis waar Liesbeth onder behandeling ging, leeft zij nog, is haar stellige overtuiging. Liesbeth zet zich in als bestuurslid bij SPKS om ervoor te zorgen dat ook lotgenoten de beste behandeling krijgen. Dat doet zij vanuit haar eigen ervaring en vooral met de ervaringen die lotgenoten delen in achterbanraadplegingen.

Visie op expertzorg

Op basis van de verzamelde signalen en gedreven door de persoonlijke ervaring van Liesbeth en vele lotgenoten, schreef SPKS een conceptvisie op expertzorg: een visie waar de zorg voor maag- en slokdarmkanker aan zou moeten voldoen. Samen met de NFK is het concept verder uitgewerkt.

“Samen met een aantal zorgprofessionals zijn we aan de slag gegaan. Met hun input en de ervaringsverhalen uit onze achterban, hebben we bepaald hoe de zorg voor maag- en slokdarmkanker er het beste uit kan zien. We noemen dat expertzorg.”

In het interview vertelt Liesbeth over de aanpak om de visie op expertzorg uit te dragen en de resultaten die zijn bereikt. De beroepsgroep van chirurgen had zelf al 20 operaties per jaar als norm vastgesteld. SPKS voegt daar de samenhang met andere therapieën (chemotherapie, radiotherapie) aan toe. Met de vereiste dat het hele behandelteam gespecialiseerd is in maag- en slokdarmkanker, en niet alleen de chirurgen. Bovendien moet het ziekenhuis initiatiefnemer zijn van wetenschappelijk onderzoek naar maag- en slokdarmkanker.

Hoewel de zorg voor maag- en slokdarmkanker nog niet helemaal naar wens van SPKS georganiseerd is, is er al wel veel verbeterd mede dankzij een persoonlijke drive en de stevige onderbouwing met ervaringen uit de achterban.

Het volledige interview staat op de website van PGOsupport.

Back To Top
X