skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Actie voor betaalbare kankergeneesmiddelen

UTRECHT | 9-2-2017 | Bron: NFK

NFK en KWF roepen op tot actie voor betaalbare kankergeneesmiddelen. Behandeling met de nieuwste geneesmiddelen voor kanker kan meer dan een ton per jaar kosten per patiënt.

Zo stegen bijvoorbeeld de uitgaven aan geneesmiddelen in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis de afgelopen drie jaar van 26 naar 55 miljoen. Dat kan zo niet doorgaan. In een door KWF georganiseerd politiek café op 8 februari riep NFK op om de patiënt als uitgangspunt in plaats van als sluitpost te nemen, eigenbelang overboord te gooien en samen te werken. VWS, neem de regie!

Astrid Nollen, woordvoerder namens de patiënten zei: “Stel je voor dat je dokter in de spreekkamer tegen je zegt dat een middel dat je leven kan redden wel op de plank in de apotheek staat, maar dat hij het niet kan voorschrijven omdat het te duur is. Dat is onbestaanbaar. En iedereen van ons kan morgen die kankerpatiënt zijn; een op de 3 mensen krijgt kanker.” KWF presenteerde een 5-punten plan. VWS moet de regie nemen en er moet vooral samengewerkt worden op Europees niveau, maar ook in Nederland. “Maak van de patiënt uitgangspunt in plaats van sluitpost en bedenk bij alles wat je doet of dat het beste is wat je voor de patiënt kunt doen en zet je eigenbelang aan de kant”, was de boodschap van de kankerpatiënten.

Ook onderzoekers en behandelaars pleiten voor meer betaalbare middelen. NFK steunt dit initiatief in een interview op Radio 1.

Back To Top
X