skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Bevolkingsonderzoek darmkanker voorlopig niet aanpassen

DEN HAAG | 18-07-2019 | Bron: Gezondheidsraad

De afkapwaarde die in het bevolkingsonderzoek naar darmkanker bepaalt bij hoeveel bloed in de ontlasting iemand wordt doorverwezen voor vervolgonderzoek, hoeft voorlopig niet te worden aangepast. Dit adviseert de Gezondheidsraad op basis van de resultaten uit het bevolkingsonderzoek tot nu toe.

In het bevolkingsonderzoek naar darmkanker dat in 2014 van start is gegaan wordt getest of er bloed aanwezig is in de ontlasting. Is de concentratie hoger dan de vooraf bepaalde afkapwaarde, dan wordt die persoon doorverwezen voor een kijkonderzoek in de dikke darm.

De Commissie Bevolkingsonderzoek heeft de resultaten van het lopende bevolkingsonderzoek vergeleken met de verwachte resultaten uit het advies van de Gezondheidsraad uit 2009. De resultaten komen voldoende overeen en zijn passend bij een positieve nut-risicoverhouding. De kans op complicaties door een coloscopie is lastig te vergelijken omdat hierover in 2009 onvoldoende gegevens beschikbaar waren.

Alles afwegende ziet de commissie op basis van de beschikbare gegevens geen aanleiding tot zorgen over de nut-risicoverhouding van het bevolkingsonderzoek. De ontlastingtest en de huidige afkapwaarde blijken redelijk goed te voorspellen of een deelnemer bij het vervolgonderzoek (een voorstadium van) darmkanker heeft en het aantal complicaties door een coloscopie aanvaardbaar is. De commissie adviseert daarom om de afkapwaarde voorlopig niet te wijzigen.

Lees meer: advies bevolkingsonderzoek darmkanker

Back To Top
X