skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Bewegen bij kanker blijkt essentieel

AMERSFOORT | 24-5-2017 | Bron: NVFL

Onder de titel ‘Val niet stil als je kanker hebt. Blijf bewegen’ is de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL) een campagne begonnen om patiënten met kanker en hun behandelaars te wijzen op het grote belang van bewegen bij kanker.

De campagne die begin mei is gestart, vertelt het persoonlijke verhaal van drie patiënten wiens leven ‘stilstond’ toen ze de diagnose hoorden. Zo vergaat het dagelijks talloze mensen. Hun leven lijkt stil te staan. Om hen heen gaat alles door.

Echter teveel mensen die met kanker geconfronteerd worden staan vanaf dat moment ook letterlijk stil en bewegen onvoldoende. Zo ondergaan zij intensieve behandelingen met allerlei bijwerkingen die onbehandeld blijven, zodat de patiënt vaak nodeloos pijn leidt, moe is en blijft, of allerlei beperkingen bij het bewegen ervaart.

In Nederland werken zo’n 1.600 gespecialiseerde oncologie- en oedeemfysiotherapeuten die zich verder hebben verdiept in de behandeling van aan kanker gerelateerde klachten en oedeem. Hun doel is om de bijwerkingen van de medische behandeling zoveel mogelijk weg te nemen of te verzachten, conditie voor volgende behandelingen op te bouwen en om door middel van gerichte trainingen de weerbaarheid te vergroten.

“Dat deze fysiotherapeuten er speciaal voor mensen met kanker en oedeem gerelateerde problemen zijn, is onvoldoende bekend. Daarbij komt dat zowel patiënten, maar vooral ook veel specialisten en artsen eigenlijk heel weinig weten over het belang van bewegen bij het behandelen van deze groep patiënten”, verklaart Joeri Gilissen, bestuurslid van de NVFL en initiator van deze campagne.

De campagne bestaat uit een website met informatie voor zowel patiënten als hun behandelaars. Kern zijn de verhalen van drie patiënten met kanker, die aan den lijve hebben ondervonden hoe groot het effect van bewegen bij kanker is en wat een behandeling van de oncologie- en oedeemfysiotherapeut kan beteken tijdens het ziekteproces.

Met behulp van social media, de inzet van de leden van de NVFL, het vertonen van de films in wachtkamers van ziekenhuizen, advertenties en een gerichte informatiecampagne aan medisch specialisten en huisartsen, wil de NVFL de boodschap kenbaar maken en zo meer patiënten ‘aan het bewegen krijgen’.

“Ik verwonder me vaak over medici die nogal laconiek doen over de effecten van fysiotherapie, terwijl juist in ons specialisme de effectiviteit van de fysiotherapeutische behandelingen gewoon wetenschappelijk is aangetoond. Aan dat vooroordeel, of eigenlijk een gebrek aan kennis bij zowel patiënten als behandelaars, willen we met deze campagne iets doen.”

Meer informatie

Back To Top
X