skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Bijwerkingen van medicatie? Melden!

‘S HERTOGENBOSCH | 17-6-2017 | Bron: Bijwerkingencentrum Lareb

Bij elk medicijn dat je gebruikt is er kans op bijwerkingen. Het verschilt per persoon of en welke bijwerkingen er optreden. Om de veiligheid van medicijnen goed te kunnen bewaken, is het belangrijk dat je ervaringen met bijwerkingen meldt bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Welke bijwerkingen melden?
Je kunt bijwerkingen melden van medicijnen, vaccins en andere gezondheidsproducten. Meld die bijwerkingen waarvan je vindt dat zorgverleners en patiënten het ook moeten weten. Dit kunnen meldingen zijn van nieuwe en onbekende bijwerkingen, maar ook informatie over bekende bijwerkingen is welkom. Je kunt hierbij denken aan ernst, beloop of het risico van het niet (h)erkennen van de bijwerking in de praktijk. Ook als je niet zeker weet of jouw klacht een bijwerking van jouw medicijn is, kun je een melding doen.

Waarom is melden belangrijk?
Bijwerkingen komen deels naar voren tijdens onderzoek voordat een medicijn wordt toegelaten (registratie). Deze bijwerkingen staan vermeld in de bijsluiter van jouw medicijn. Maar helaas zijn niet alle bijwerkingen van een medicijn dan al bekend. Door meldingen te verzamelen over (on)bekende bijwerkingen komt er steeds meer kennis beschikbaar.

Wat gebeurt er met mijn melding?
Bijwerkingencentrum Lareb bekijkt elke melding afzonderlijk. En verwerkt en registreert deze melding anoniem. De analyses van deze meldingen kunnen bijvoorbeeld leiden tot waarschuwingen of aanpassingen in de bijsluitertekst.

Hoe melden?
Je kunt jouw bijwerkingen eenvoudig melden via www.mijnbijwerking.nl of met de Bijwerkingen App.

Samen maken we medicijngebruik veiliger!

Back To Top
X