skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Darmkankermaand: SPKS vraagt in maart aandacht voor mensen die leven met darmkanker

UTRECHT | 01-03-2019

Darmkankermaand maartMaart is darmkankermaand. Dan is er extra aandacht voor mensen die leven met een vorm van darmkanker. Darmkanker staat zowel bij mannen als bij vrouwen op de derde plaats van veel voorkomende kankersoorten. In Nederland krijgen ruim 14.000 mensen per jaar darmkanker.

Door de invoering van het bevolkingsonderzoek in 2014 was er in de jaren erna een toename in het aantal diagnoses. Dit werd gevolgd door een daling naar het niveau van voor de invoering.

Darmkanker treft veel mensen. Darmkanker als aandoening is weliswaar redelijk bekend. Maar mensen die de diagnose krijgen, weten vaak niet wat hen overkomt. Ze hebben veel vragen over de diagnose, behandelmogelijkheden en vooral over het omgaan met de ziekte. Zij hebben behoefte aan betrouwbare informatie om keuzes te maken. Behandelaars geven de medische informatie. Maar vaak is er ook behoefte aan contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en het delen van ervaringen. Het praten met lotgenoten geeft dan steun.

Vanwege de darmkankermaand organiseren verschillende ziekenhuizen informatiebijeenkomsten voor patiënten en naasten. De informatie van bijeenkomsten, voor zover bekend, staat op de SPKS-website.
Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS) geeft steun en informatie vanuit ervaring. SPKS is aanwezig bij de informatiebijeenkomsten in Tergooi ziekenhuizen en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Ga voor meer informatie naar de agenda op deze SPKS-website.

Back To Top
X