skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Darmkankerpatiënt positief over keuzehulp

UTRECHT | 24-09-2017 | Skipr

Patiënten die een behandeling ondergaan bij uitgezaaide dikkedarmkanker kunnen gebruikmaken van de Dikkedarmkanker keuzehulp, een methode die arts en patiënt helpt in het gesprek over de best passende behandeling. Acht op de tien patiënten zegt tevreden tot zeer tevreden te zijn over de tool.

Dit blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Lotte Keikes van het Academisch Medisch Centrum (AMC) onder elf Nederlandse ziekenhuizen, gefinancierd door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

De Dikkedarmkanker keuzehulp is een initiatief van de MLDS en ontwikkeld door het ZorgKeuzeLab, in samenwerking met Darmkanker Nederland en een team van medisch oncologen onder leiding van Miriam Koopman van het UMC Utrecht. Zo’n 300 patiënten in 11 ziekenhuizen hebben de tool inmiddels gebruikt.

De keuzehulp bestaat uit een hand-out waarmee arts en patiënt de behandelopties samen bespreken. De patiënt krijgt toegang tot de online keuzehulp, met informatie over dikkedarmkanker en de verschillende behandelingen, naast vragen over zijn wensen en behoeften. De arts en patiënt kunnen de uitkomsten van deze keuzehulp samen bespreken in een vervolggesprek.

Dilemma
Uit het AMC-onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de deelnemende patiënten tevreden of zeer tevreden is over de tool. Het onderzoek richtte zich op patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker, in de laatste fase van hun leven. MLDS- directeur Bernique Tool: “De keuze van een behandeling is dan een dilemma tussen lengte en kwaliteit van leven. Ziekenhuizen bieden verschillende behandelmethoden aan, die elk verschillende bijwerkingen en impact hebben op de kwaliteit van leven. Welke behandelmethode het beste past, is erg afhankelijk van de persoonlijke situatie van de patiënt. Medische en menselijke afwegingen komen samen. Daarom is het belangrijk om hierover samen met een arts in gesprek te gaan.”

De keuzehulp wordt nog niet in alle deelnemende ziekenhuizen evenveel gebruikt. De hoogste participatiegraad lag op 83 procent van de patiënten, de laagste op 36 procent. “We zien dat het ene ziekenhuis makkelijk tot implementatie overgaat, terwijl dit bij het andere achterblijft. We willen graag achterhalen wat precies de succesfactoren en belemmeringen zijn bij het gebruik van de keuzehulp. We gaan met de beroepsgroep verder hierover in gesprek, want dat levert nuttige inzichten op voor de toekomst”, aldus Tool.
Ga naar de dikkedarmkanker keuzehulp.

Back To Top
X