skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Endeldarmsparende behandeling lijkt voor meer patiënten mogelijk

NIJMEGEN | 12-7-2017 | Bron: Radboudumc

Nu worden vrijwel alle patiënten met vroege endeldarmkanker nog geopereerd om de tumor te verwijderen, maar dat lijkt niet in alle gevallen nodig. Dat is de conclusie van onderzoekers van het Radboudumc na het bestuderen van data van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Het ziekenhuis doet onderzoek naar twee endeldarmsparende behandelingen.

Patiënten met endeldarmkanker die bestraling en chemotherapie ondergaan, worden de afgelopen jaren steeds vaker niet meer geopereerd. Na een operatie hebben patiënten kans op een stoma of functionele problemen zoals problemen bij het plassen, de ontlasting of seksuele functies. Op dit moment wordt een endeldarmsparende behandeling slechts bij enkele patiënten uitgevoerd.

Mogelijk meer patiënten profiteren
Anouk Rombout, onderzoeker van het Radboudumc onderzocht of er mogelijk meer patiënten kunnen profiteren van een endeldarmsparende behandeling. Samen met een team van onderzoekers bekeek zij de database van NKR om te bekijken hoeveel patiënten met endeldarmkanker na bestraling en eventueel chemotherapie nog tumorweefsel hadden. Bij 10 tot 20 procent van de patiënten bleek na behandeling geen tumorweefsel meer aanwezig.

Vergelijkend onderzoek
Omdat mogelijk meer patiënten endeldarmsparend behandeld kunnen worden, start het Radboudumc Centrum voor Oncologie een vergelijkend onderzoek. In het onderzoek wordt de huidige behandeling mét operatie vergelijk met twee endeldarmsparende behandelingen.

STARTREC
Het internationale onderzoek STARTREC vergelijkt de standaardoperatie met twee endeldarmsparende behandelingen. Bij de ene behandeling vindt er een korte bestraling plaats van 1 week, bij de andere behandeling een langere bestralingsperiode met chemotherapie gedurende 5 weken. Binnenkort kunnen patiënten met endeldarmkanker in twaalf centra in Nederland terecht voor dit onderzoek. Het gaat om de volgende centra: Radboudumc, Isala, LUMC, Amphia, Catharina Ziekenhuis, AvL, VUmc, IJsselland Ziekenhuis, MC Leeuwarden, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Diakonessenhuis en het Laurentius Ziekenhuis. Het onderzoek wordt ook in Denemarken en Engeland uitgevoerd.

Hans de Wilt, hoogleraar oncologische chirurgie aan het Radboudumc, coördineert de studie. De STARTREC studie moet volgens hem antwoord geven op de vraag of deze endeldarmsparende behandelingen net zo goed resultaat geven ten opzichte van de standaard operatie. Ook willen ze erachter komen welke van deze twee behandelingen de beste resultaten geeft op de korte en lange termijn.

Meer informatie: Radboudumc

Back To Top
X