skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Glutenvrij dieet is niet voor iedereen gezond

UTRECHT | 4 – 5 – 2017 | Bronnen: NU.nl en Nederlandse Coeliakie Vereniging

Het vermijden van gluten in voedsel zonder medische indicatie kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Mensen die geen gluten eten, consumeren namelijk ook minder volkoren granen. Dat kan leiden tot een groter risico op hart- en vaatziekten, melden onderzoekers in the British Journal. Daarbij gaat het specifiek om mensen die uit vrije wil glutenvrij eten en niet om mensen bij wie een glutenvrij dieet noodzakelijk is wegens glutenintolerantie.

Steeds meer mensen geloven dat gluten het risico op overgewicht vergroten. Ze geloven ook dat gluten hart- en vaatziekten, psychische problemen en problemen met het metabolisme veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat het eten van gluten de kans op hartziekten niet vergroot. Maar het vermijden van gluten leidt wel tot verminderde consumptie van granen en dat brengt risico’s met zich mee.

Granen en vooral tarwe zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks voedsel. Door een dieet van alleen gluten en geen granen kan gebrek aan vitamines (B en E) maar ook aan ijzer optreden. Dat komt omdat  er vaak te weinig wordt nagedacht over vervangers voor het op zich vezelrijke tarwe.

Back To Top
X