skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Halvering chemokuur bij dikkedarmkankerpatiënten mogelijk

AMERSFOORT | 01-12-2017 | Bron: Parool

In Amsterdam zijn het AMC, OLVG en het Antoni van Leeuwenhoek begonnen om chemokuren van sommige patiënten met darmkanker drastisch in te korten. De Nederlandse artsen volgen hiermee een internationaal onderzoek onder patiënten die geopereerd waren aan darmkanker en bij wie lymfeklieren in de buurt van de tumor kankercellen bevatten. Daaruit is gebleken dat een chemobehandeling van drie maanden vrijwel net zo effectief is als een behandeling van zes maanden.

Het beperken van de behandeling heeft grote gevolgen voor de patiënt. Die is drie maanden ziek van de chemo in plaats van een half jaar. De bijwerkingen die gedurende de behandeling opstapelen, worden door het bekorten van de behandeling meer dan gehalveerd. Bijvangst is dat de kosten per patiënt flink dalen.

Bijwerkingen verminderen
Kees Punt, hoogleraar oncologie bij het AMC, is positief: “Een van de vervelendste bijwerkingen, pijnlijke tintelingen en een doof gevoel in handen en voeten, die ook nog tot functieverlies kunnen leiden, is door halvering van de kuur afgenomen.” Dit verschijnsel zal volgens Punt door het bekorten van de kuur dalen van 45 procent naar 15 procent van de behandelde patiënten.

Het gaat, stelt medisch directeur Emile Voest van het Antoni van Leeuwenhoek en tevens oncoloog, in Nederland om 15.500 patiënten met darmkanker, van wie de helft uitzaaiingen in de lymfeklieren of uitzaaiingen ‘op afstand’ heeft. Voest schat dat landelijk voor circa 5.000 patiënten de helft aan chemotherapie kan worden bespaard.

Onderzoek
De uitkomsten van het kankeronderzoek werden begin juni in Chicago aan artsen gepresenteerd op het jaarlijkse Asco-congres van kankerspecialisten. Het percentage patiënten bij wie de darmkanker na drie jaar nog steeds niet was teruggekeerd bedroeg gemiddeld 74,6 procent voor mensen met een korte behandeling versus 75,5 procent bij patiënten die een half jaar lang chemo kregen. Het onderzoek werd gedaan bij 12.800 patiënten in samenwerking met 244 kankerinstituten in 12 landen.

De studie is nog niet gepubliceerd. Een aanpassing van de Nederlandse richtlijn op dit onderwerp ligt nu ter goedkeuring bij de beroepsgroep. Het besluit van de Amsterdamse ziekenhuizen de chemokuren bij sommigen te bekorten, is genomen na regionaal overleg.

Back To Top
X