skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Hoe kankerpatiënten en zorgprofessionals omgaan met coronacrisis

UTRECHT | 26-04-2020

Sinds de coronacrisis zijn afspraken in het ziekenhuis vaker omgezet in telefonische of beeldbelafspraken. Daarnaast zijn sommige behandelingen uitgesteld. Mensen met kanker en zorgprofessionals passen zich aan aan de maatregelen en omstandigheden door de coronacrisis. Er is begrip, maar er zijn ook zorgen.

Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek door NFK, SPKS en andere kankerpatiëntenorganisaties. In april stelden zij vragen aan patiënten over de gevolgen van de coronacrisis voor mensen met kanker.

Meer (beeld)bellen

Het meest genoemde gevolg van de coronacrisis voor mensen met kanker, is een afspraak in het ziekenhuis die is omgezet naar een telefonische of beeldbelafspraak. Bij de helft van de mensen die op dit moment worden behandeld of bij wie de behandeling al is afgerond, is de afspraak omgezet naar een digitale afspraak. Bij de mensen die nog moeten starten met de behandeling, is dit 4 op de 10.

Uitstel is beperkt, maar er zijn veel zorgen

Bij 1 op de 5 patiënten die nog moeten starten met hun behandeling, is de behandeling uitgesteld. Bij patiënten die op dit moment al worden behandeld, is dat 1 op de 8. De behandelingen die vooral zijn uitgesteld, zijn chemo- en immuuntherapie. In bijna alle gevallen gebeurde dit op initiatief van het ziekenhuis. Dit past in het landelijke beleid om het risico van een coronabesmetting voor kankerpatiënten te verkleinen, op een manier die medisch verantwoord is voor de kankerbehandeling. De helft van deze patiënten maakt zich echter (veel) zorgen over dit uitstel, zo blijkt uit de peiling.

De reguliere zorg in ziekenhuizen lijkt nu weer op gang te komen. Ziekenhuizen geven aan dat er genoeg capaciteit is om diagnostisch onderzoek naar kanker te doen en dat in de ziekenhuizen voldoende wordt gedaan om te voorkomen dat patiënten en medewerkers met het coronoavirus worden besmet.

Daarom het advies van SPKS aan patiënten: neem bij zorgen over kanker contact op met je (huis)arts. Stel je vragen en vraag naar eventuele consequenties. Ook als je twijfelt over een bezoek aan de arts overleg dit met hem of haar. Bel altijd je arts als je klachten hebt die je eerst niet had.
Wil je in contact komen met lotgenoten, mail ons dan via lotgenoten@spks.nl.

Meer informatie

Back To Top
X