skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Hulp bij problemen met eten

UTRECHT | 26-02-2020 | Bron: IKNL

Ongeveer de helft van de mensen met kanker heeft problemen met eten door de ziekte of behandelingen. Eten is zoveel meer dan het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen.

Eten betekent ook genieten en is voor veel mensen een moment van samenzijn. Als het eten door de ziekte of de behandelingen niet of nauwelijks meer gaat, dan heeft dit veel impact op mensen met kanker én hun naasten.
Patiënten geven aan dat de huidige voedingszorg bij kanker sterk is gericht op inname en gewichtsverlies, zonder aandacht voor de psychosociale gevolgen. Zorgverleners blijken dit onderwerp soms uit de weg te gaan, omdat ze geen adequate oplossing voor handen hebben.

Daarom zijn een e-learning voor zorgverleners en een gesprekshulp voor patiënten en naasten ontwikkeld. Hiermee kunnen verpleegkundigen en diëtisten betere psychosociale ondersteuning geven aan mensen met kanker die moeilijk eten. De e-learning en de gesprekshulp zijn gratis beschikbaar via Voedingenkankerinfo.

Gesprekshulp
In de gesprekshulp worden mensen met kanker en hun naasten gesprekstechnieken en voorbeeldvragen aangereikt om het gesprek over de gevolgen van het moeilijk eten te starten, met elkaar én met de zorgverlener. Ook dient de gesprekshulp om de gevoelens rondom het moeilijk eten te erkennen. Daarnaast worden er ideeën aangereikt over hoe om te gaan met het moeilijk eten aan de hand van de ervaringen van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Lees meer

Back To Top
X