skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

IKNL en NFK brengen gevolgen kanker in beeld

UTRECHT |16-04-2019 | Bron: IKNL en NFK

Bijna 800.000 mensen leven met of na kanker. Welke gevolgen ervaren zij? Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) hebben voor het eerst deze klachten en omvang ervan beschreven in het rapport ‘Kankerzorg in beeld: over leven met en na kanker’.

Het rapport schetst de grote gevolgen van kanker, op de mensen die ermee leven, hun partner, hun naasten, collega’s, werkgevers en op de hele maatschappij. Bijna 800.000 mensen leven met of na kanker en een aanzienlijk deel van hen ervaart klachten door de kanker en behandelingen. De gevolgen voor het dagelijkse leven, sociale relaties en werk zijn groot.

Late gevolgen
Mensen ervaren vaak tot lange tijd na de behandeling nog klachten. Veel mensen die behandeld zijn met chemotherapie hebben tintelende handen of voeten door zenuwschade (neuropathie). Na darmkanker of eierstokkanker heeft bijna de helft van de mensen deze klachten. Door zenuwschade hebben mensen bijvoorbeeld moeite met schrijven of de knoopjes van een blouse dichtdoen. Deze klachten nemen amper af over tijd.

Andere veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, depressieve klachten en angst voor terugkeer van de kanker. Zo’n kwart van de patiënten heeft veel last van vermoeidheid. Dat is bijna twee keer zoveel als in de algemene bevolking. Tien jaar na de diagnose is een op de vijf mensen nog ernstig vermoeid. Vermoeide patiënten functioneren slechter, zij lopen een groter risico op angst en depressieve klachten of pijn en slaapproblemen te ontwikkelen dan niet-vermoeide patiënten.

Financiële en maatschappelijke gevolgen 
Deze klachten na kanker leiden ook tot maatschappelijke gevolgen, zoals problemen met werk, het afsluiten van een hypotheek en levensverzekering. Bijna de helft van de patiënten onder de 35 jaar die hebben geprobeerd een hypotheek af te sluiten, ervaart hierbij problemen. Uiteindelijk wordt een derde van alle patiënten niet geaccepteerd voor een hypotheek. Bij een levensverzekering zijn de problemen nog groter. Meer dan de helft van de patiënten wordt uiteindelijk niet geaccepteerd, een kwart enkel tegen een hogere premie.

Actieplan
Het rapport ‘Over leven met en na kanker’ werd op 12 april gepresenteerd op het Kankeroverleverschapsymposium. De Taskforce Cancer survivorship van zorgprofessionals, patiëntvertegenwoordigers, beleidsmakers en onderzoekers stelt een actieplan op om de zorg voor gevolgen van kanker te integreren in de medische behandeling en om maatschappelijke aandacht te vragen voor klachten na kanker.

 

Kankerzorg in beeld, over leven met en na kanker, IKNL en NFK, 2019.

Back To Top
X