skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Kankerbehandeling thuis of in het ziekenhuis is maatwerk

UTRECHT | 30-04-2018 | Bron: NFK

In april heeft NFK samen met betrokken kankerpatiëntenorganisaties aan patiënten gevraagd of zij hun behandeling thuis of in het ziekenhuis zouden willen krijgen. In totaal namen er 738 (ex-)kankerpatiënten deel aan dit korte onderzoek. Hieruit blijkt dat vanuit patiëntperspectief de behandeling van kanker thuis of in het ziekenhuis maatwerk is.

Thuis of ziekenhuis
Soms krijgen mensen met kanker hun infusen met medicijnen tegen kanker thuis toegediend (in plaats van in het ziekenhuis). Wanneer je hiervoor kiest, krijg je de behandeling eerst een paar keer in het ziekenhuis om te zien of het thuis veilig kan. Daarna vindt de thuisbehandeling áltijd plaats onder begeleiding van een deskundige verpleegkundige. Hij of zij blijft de gehele tijd bij je.
Behandeling thuis is op dit moment, met een beperkt aantal medicijnen, mogelijk. En bij een beperkt aantal ziekenhuizen. Dit aantal neemt inmiddels toe. De vraag was hoe (ex-)kankerpatiënten zelf tegen deze ontwikkeling aankijken en waar zij voor zouden kiezen.

Maatwerk
Uit het onderzoek blijkt dat (ex-)kankerpatiënten verschillende behoeftes hebben als het gaat om de keuze voor behandeling thuis of in het ziekenhuis. Maatwerk per individu is daarom geboden. NFK raadt ziekenhuizen en zorgverleners die thuisbehandeling aanbieden aan om goed per individuele patiënt na te gaan wat zijn of haar behoeftes zijn en daar de keuze voor behandellocatie op af te stemmen; thuis, in het ziekenhuis of beide. De kosten mogen daarbij wel genoemd worden en aan de patiënt ter overweging worden meegegeven.

Meer informatie vind je in de factsheet.

Back To Top
X