skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Kookboek na slokdarmkanker

HENGELO | 20-2-2017 | Bron: ZGT

Patiënten en profs bundelen krachten voor kookboek na slokdarmkanker.

Als mensen geconfronteerd worden met slokdarmkanker, staat hun hele leven op de kop. Niet alleen gaan ze een ingrijpend medisch traject in, ook het dagelijks leven verandert. Hele ‘gewone’ dingen, zoals eten, kunnen heel ingewikkeld worden. Met het verschijnen van dit kookboek vol recepten en tips hebben (ex-)patiënten en professionals alle wetenswaardigheden op papier gezet.

Van patiënten, voor patiënten
“Tijdens een oncologisch revalidatieprogramma deelden slokdarmkankerpatiënten met elkaar talloze bruikbare tips: om in conditie te blijven, het slikken te vergemakkelijken, gewichtsverlies te voorkomen, misselijkheid tegen te gaan”, aldus dr. Ewout Kouwenhoven, oncologisch chirurg bij ZGT. “Tips die zich in hun leven van alledag praktisch hebben bewezen, en die nergens staan opgetekend. Tips van patiënten, voor patiënten met gemakkelijk na te maken recepten voor alledag, zodat eten langzamerhand weer iets is om van te genieten, en niet om tegenop te zien.”

Frederike Krommendijk, communicatieprofessional en schrijfster van diverse kookboeken, ging bij patiënten, koks en diëtisten langs om verhalen en recepten te bundelen op papier: ”Veel van de patiënten hebben met vallen en opstaan weer plezier in koken en eten gekregen. Ze vonden het fijn om hun ervaringen te kunnen delen met mensen die nu hetzelfde traject ingaan.”

Eén van de slokdarmpatiënten die mee werkte aan het kookboek vertelt over haar ervaringen: “Je komt er door schade en schande achter wat je kunt verdragen, en wat niet. Je moet veel meer nadenken.” De andere patiënt geeft aan dat andermans tips erg nuttig zijn, maar dat “iedereen toch zijn eigen weg moet vinden”, aldus de laatstgenoemde.

Meer informatie over het kookboek.

Back To Top
X