skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Kwesties (Radio 1) zondag vanuit Bilthoven en Rotterdam: Onbetaalbare gezondheidszorg

Uitzending: zondag 11 september, 20.00 uur, NPO Radio 1

Deskundigen roepen dat we het beste zorgstelsel ter wereld hebben. Dat terwijl er ruim 24.000 mensen helemaal niet verzekerd zijn. Een nog grotere groep van 300.000 Nederlanders ziet dat de gezondheidszorg steeds ontoegankelijker dreigt te worden. Zij kunnen hun ziektekostenpremies, medicatie en consulten simpelweg niet meer betalen. Wat moeten we hieraan gaan doen en wie moet dat gaan betalen?

 Rob Oudkerk is in Bilthoven bij de initiatiefnemer van ‘Het roer moet om’, een petitie die inmiddels 32.000 keer is ondertekend. Zij willen het eigen risico afschaffen voor chronisch zieken en minima en ze willen een inkomensafhankelijke zorgpremie. Bij 40.000 handtekening zal de Tweede Kamer verplicht worden om zich over dit vraagstuk buigen.

De Utrechtse VVD-er Judith Tielen vindt dat Nederlanders verwend zijn. Zorg kost nou eenmaal geld en daar lijken weinig mensen zich bewust van te zijn. Zij pleit ervoor om het eigen risico te vervangen door de eigen bijdrage. Zo wordt iedereen zich bewust van de zorgkosten en wordt er alleen zorg gebruikt als het echt noodzakelijk is.

Marianne van den Anker praat in Rotterdam met huisarts Marcel Slockers en met een onverzekerde, chronisch zieke dakloze. Maar ze praat ook met welgestelde Rotterdammers: zijn zij bereid veel meer te gaan betalen voor hun gezondheidszorg zodat de minima minder hoeven te betalen?

Uitzending

zondag 11 september 2016, 20.00 – 21.00 uur op NPO Radio 1

Te gast

Huisarts Marcel Slockers, gemeenteraadslid Judith Tielen (VVD Utrecht), zorgondernemer Ivo Knotnerus, Martin Melinga GGZ-patiënt en initiatiefnemer ‘Het Roer moet om’. En ingrijpende en persoonlijke verhalen van: Margriet Pakvis van As en Wessel van den Anker.

Over Kwesties

‘Kwesties’ is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker reizen elke zondagavond af naar locaties waar actuele en controversiële onderwerpen zich afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.

Discussieer

Praat mee met ons op Twitter: @Kwesties_ntr; gebruik de hashtag #kwesties

Bekijk ook onze Facebookpagina: http://www.facebook.com/kwesties

Back To Top
X