skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Lancering website Opereren zonder snijden

11646_opererenTwee patiëntenorganisaties (Stichting Beeldgestuurde Behandelingen van Kanker en Inspire2Live) bieden kankerpatiënten met levermetastases de mogelijkheid via een website hun casus voor te leggen aan vijf ervaren interventieradiologen. Binnen zeven werkdagen weten zij of hun uitzaaiingen te behandelen zijn met een van de Opererenzondersnijden-behandelingen. Vanaf 19 maart kunnen patiënten via deze site consult aanvragen.

Van origine is de behandeling van kanker gebaseerd op de drie pijlers: chirurgie, chemotherapie en radiotherapie. In volle ontwikkeling is de mogelijkheid om middels beeldgestuurde minimaal invasieve methoden bepaalde vormen van kanker te behandelen: Opereren zonder snijden. De kern van deze behandelingen is dat met beelden gekeken wordt waar de tumor in het lichaam precies zit, waarna met kleine instrumenten de tumor wordt behandeld en waarbij het gezonde weefsel rondom de tumor zoveel mogelijk bespaard blijft. Interventieradiologen voeren deze behandeling uit.

Kortere ziekenhuisopname, weinig bijverschijnselen

De behandelingen leveren kwaliteit van leven op is de ervaring van de laatste jaren. Korte ziekenhuisopnames, weinig bijverschijnselen: vaak kunnen patiënten een paar dagen na de behandeling weer aan het werk. Toch bieden oncologen deze behandelingen niet standaard aan. Mede omdat een aantal van de  behandelingen nog niet in het verzekerde pakket zijn opgenomen en het ziekenhuis zelf voor de kosten opdraait. Waardoor er nogal wat ‘toegangseisen’ zijn. Een grote groep patiënten heeft dus geen toegang tot deze behandelingen en gaat daarvoor de grens over waar zij behandelingen zelf moeten betalen.

Lobby om behandeling vergoed te krijgen

Op dit moment wordt er door beroepsgroepen, Levenmetkanker, SPKS en Stichting Beeldgestuurde Behandelingen van Kanker bij Zorginstituut Nederland gelobbyd om de behandeling in het basispakket te krijgen.

Beste kankerzorg door platform van patiënten en artsen

Vijf patiënten uit twee patiëntenverenigingen en vijf ervaren interventieradiologen hebben in juli 2014 onder de bezielende leiding van prof. Maurice van den Bosch (UMCU) de koppen bij elkaar gestoken. Met als doel  een patiëntenplatform te ontwikkelen dat toegang geeft tot de beste kankerzorg voor alle kankerpatiënten. De site Opereren Zonder Snijden is informatief voor kankerpatiënten en biedt toegang tot de beste artsen die binnen een week advies kunnen geven of een patiënt geschikt is  voor opereren zonder snijden. Dat kunnen zij vervolgens met hun eigen arts bespreken en vragen om doorverwijzing.

Website Opereren zonder snijden

Back To Top
X