skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Maart Darmkankermaand

Om het belang van opsporing van darmkanker te benadrukken, is de maand maart internationaal uitgeroepen tot Darmkankermaand. De aftrap voor deze maand is op 28 februari gegeven door SPKS Darmkanker Nederland tijdens een contactdag voor leden en belangstellenden. Ook de Maag Lever Darm Stichting besteedt in maart volop aandacht aan darmkanker.

Darmkanker is helaas een zeer impactvolle ziekte in Nederland. Jaarlijks krijgen 15.000 mensen de diagnose darmkanker en overlijden 13 mensen per dag aan de gevolgen van deze ziekte. Daarmee is darmkanker de tweede vorm van kanker in Nederland waaraan we overlijden. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt opgespoord is deze ziekte goed te behandelen en de kans op genezing groter.

11470_contactdagAftrap met contactdag

De aftrap voor Maart Darmkankermaand is gegeven door SPKS Darmkanker Nederland met een contactdag voor leden en belangstellenden op 28 februari. Het was de zesde keer dat deze bijeenkomst werd georganiseerd om deze start te ‘ vieren’. Er werd gesproken over wat goed gaat, maar ook over wat beter kan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nazorg, hier mag meer aandacht voor komen. Wat bij veel aanwezigen leefde was dat er nauwelijks steun is voor het leven na kanker. De belangstelling van mensen om je heen zakt weg, terwijl er juist behoefte kan zijn hierover te spreken.

Op de website van SPKS Darmkanker Nederland staat een overzicht van activiteiten in de maand maart.

‘Geef darmkanker het nakijken’

Ook de Maag Lever Darm Stichting heeft gedurende de maand maart volop aandacht voor darmkanker. Dit jaar met de campagne ‘Geef darmkanker het nakijken’ waarbij het belang van het checken van je poep wordt benadrukt. Om mensen te helpen bij het controleren van de poep is een handige tool ontwikkeld: de Poepwijzer.

Activiteiten in ziekenhuizen

Van maart t/m mei 2015 reizen zowel ‘Het kleinste kamertje’ en de ‘Opblaasbare darm’ langs diverse ziekenhuizen in Nederland. Op de website van Maag Lever Darm Stichting lees je hier meer over.

11471_darmkankernl

Back To Top
X