skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Maarten van der Weijden behaalt 11Stedenzwemtocht

IJlst | 24-6-2019

Maarten van der Weijden zwom de Elfstedentocht. Wat een topprestatie! Hij haalde daarmee ruim 5 miljoen euro op voor kankeronderzoek. SPKS feliciteert Maarten van der Weijden van harte met dit fantastische resultaat.

Vrijdagmiddag 21 juni begon Maarten van der Weijden aan zijn tocht van 195 kilometer. Hij stopte onder meer in IJlst waar SPKS-vrijwilliger Peter Craghs aanwezig was om hem namens darmkankerpatiënten te steunen.

Het geld dat Maarten van der Weijden met zijn 11Stedenzwemtocht ophaalde, is voor kankeronderzoek. Het komt ten goede aan 11 onderzoeken. Eén daarvan is onderzoek naar een bloedtest om daarmee het nut van chemotherapie na een darmkankeroperatie te bepalen.

Peter Craghs
Peter Craghs, vrijwilliger bij SPKS

Aan de paar duizend toeschouwers in IJlst lichtte Peter Craghs het belang van het darmkankeronderzoek toe: “Voor patiënten met een dikkedarmtumor met uitzaaiing naar de regionale lymfeklieren bestaat de huidige behandeling uit een operatieve verwijdering van tumor en lymfeklieren en daarna chemotherapie. Echter 55% van de patiënten blijkt na operatie al genezen te zijn en 34% heeft ondanks de chemotherapie terugkeer van ziekte. Het doel van deze studie is het maken van onderscheid tussen patiënten die baat zullen hebben bij chemotherapie en patiënten bij wie chemotherapie geen toegevoegde waarde zal hebben.”

In het onderzoek wordt gekeken naar de aanwezigheid van tumor DNA (ctDNA) in het bloed. Bloedmonsters van patiënten zullen worden beoordeeld na operatie, na chemotherapie en op latere momenten. Er wordt gekeken of de aanwezigheid van ctDNA na de operatie verband houdt met terugkeer van de ziekte en hoe goed patiënten reageren op chemotherapie. Met deze gegevens zal vervolgonderzoek worden verricht om zo in de toekomst onnodige chemotherapeutische behandeling te voorkomen en de kwaliteit van leven voor mensen te optimaliseren.

Onder luid applaus kwam Maarten van der Weijden om 19:30 uur aan in Leeuwarden. Wat een topprestatie.

Meer informatie volgt in de september-editie van SPKS-magazine Doorgang.

Back To Top
X