skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Manifest voorrang op vaccinatie bij verhoogd gezondheidsrisico

UTRECHT | 09-10-2020

Mensen met een beperking, chronische aandoening of een verhoogd gezondheidsrisico moeten voorrang kunnen krijgen op een vaccin tegen corona. Net als mensen uit de zorg, het onderwijs en andere vitale beroepen. Dat vinden Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in), Mind, SPKS en een groot aantal andere patiëntenorganisaties. Daarom stelden zij samen het manifest op met een oproep aan het kabinet. 

De boodschap in het manifest: zorg dat kwetsbare mensen niet buiten de boot vallen als er een vaccin tegen corona is. De organisaties willen dat bij een coronavaccin dezelfde spelregels gelden zoals bij de griepprik.

Isolement

Veel mensen met een beperking of chronische ziekte leven al maanden in isolement om een besmetting te vermijden. Zij kunnen in afwachting van een vaccin niet of nauwelijks deelnemen aan het dagelijks leven. Daarom moeten zij als eersten de mogelijkheid tot vaccinatie krijgen. Zodra er een vaccin beschikbaar komt dat aantoonbaar veilig is voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico.

Regels zoals bij griepprik

De organisaties willen dat een coronavaccin op een vergelijkbare manier beschikbaar komt als de griepprik. De griepprik wordt aangeboden aan ouderen en mensen met een verhoogd gezondheidsrisico. Dat zou ook moeten gelden voor een coronavaccin, schrijven de organisaties in het manifest ‘Voorrang vaccinatie’. Daarnaast willen ze dat ook mantelzorgers en naasten in aanmerking kunnen komen om met voorrang een vaccinatie te krijgen tegen corona.

Betere kwaliteit van leven

Voorrang voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico betekent direct een grote verbetering van de kwaliteit van leven voor deze groep. Zij krijgen de mogelijkheid uit hun isolatie te komen en deelname aan de samenleving wordt sneller en beter mogelijk.

Manifest voorrang vaccinatie

Back To Top
X