skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Nieuwe kijk op ontwikkeling alvleesklierkanker

csm_alvleesklier18-10-16_06a0f296cf

 

 

 

 

 

Alvleesklierkanker is een zeer agressieve vorm van kanker die vaak pas in een (te) laat ziektestadium wordt ontdekt, doordat de symptomen die hieraan vooraf gaan vaak vaag zijn of niet als dusdanig worden herkend. De ‘plotselinge’ aanwezigheid van de ziekte zorgt dan ook voor vraagtekens binnen de medisch wereld. Recent onderzoek schijnt echter nieuw licht op het huidige model voor ziektebeloop.

Het huidige model
Tot op heden werd er gedacht dat alvleeskliertumoren zich langzaam ontwikkelen waardoor de ziekte zich pas in een laat stadium presenteert. Dit idee over langzame tumorontwikkeling komt voort uit de aanname dat alvleeskliertumoren stapsgewijs ontstaan. Dat wil zeggen dat de tumoren ontstaan door een opeenvolging van genetische veranderingen, die apart van elkaarplaatsvinden.

Het nieuwe model
Recent onderzoek, gepubliceerd in het hoogstaand wetenschappelijk tijdschrift Nature, geeft nieuwe informatie die een plotselinge ontwikkeling van alvleeskliertumoren ondersteunt. Volgens de onderzoekers ontstaan tumoren door genetische veranderingen die gelijktijdig plaatsvinden, dus niet apart van elkaar, zoals eerder gedacht.

Over de resultaten van het onderzoek zegt Dr. Faiyaz Notta, hoofdauteur van het artikel en onderzoeker aan het Ontario Institute for Cancer Research (OICR) in Toronto, het volgende:
“Onze bevindingen laten een heel ander pad zien voor hoe deze ziekte zich ontwikkeld en plaatst daarbij het klinische probleem van deze ziekte in een beter perspectief. We kunnen beter begrijpen waarom deze ziekte zo agressief is en zo snel kan oprukken.”

De onderzoekers hopen dat de resultaten van hun onderzoek aanleiding zullen geven tot vervolgonderzoek met als doel alvleesklierkanker eerder te diagnosticeren en zo de prognose ervan te verbeteren.

Bron

Back To Top
X