skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Nieuwe richtlijnen voor kankerpreventie

AMSTERDAM | 31-05-2018 | Bron: WKOF

Op 24 mei werden de bevindingen van het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker gelijktijdig gepresenteerd in Amsterdam, Londen en Washington. Na 10 jaar onderzoek maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de nieuwe aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker bekend.

Het wetenschappelijk bewijs dat voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen bij het wel of niet krijgen van kanker is sterker dan ooit. Dat blijkt uit het rapport Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds publiceerde. Het rapport is het resultaat van meer dan 10 jaar onderzoek en is de langverwachte opvolger van eerdere rapporten over kankerpreventie uit 1997 en 2007.
Het rapport is gebaseerd op het Continuous Update Project (CUP), een langlopend onderzoeksproject waarbij wereldwijde bevindingen van onderzoek naar de relatie tussen voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker doorlopend worden verzameld, geanalyseerd en beoordeeld. In totaal ging het om onderzoek naar 17 van de meest voorkomende kankersoorten en gegevens van 51 miljoen mensen.

De aanbevelingen zijn richtlijnen voor gezonde voeding en leefstijl die door een panel van internationale wetenschappers zijn opgesteld op basis van de laatste stand van de wetenschap. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar het opvolgen van deze aanbevelingen kan de kans op kanker verkleinen.
De nieuwe aanbevelingen bouwen voort op die uit 2007. Hiervan worden de gezondheidsvoordelen in het dagelijks leven steeds weer bevestigd. De aanbevelingen hebben zich na 10 jaar staand gehouden en zijn nu aangescherpt op basis van de laatste inzichten.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds introduceerde ook een nieuw voorlichtingsmodel voor de aanbevelingen. Dit wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel werkt met stoplichtkleuren en laat op eenvoudige wijze zien wat te doen (groen), waar op te letten (oranje) en wat niet te doen (rood) voor minder kans op kanker.

Prof.dr.ir. Ellen Kampman, Hoogleraar Voeding en Ziekte aan Wageningen University & Research: “Ik ben erg blij met dit nieuwe rapport en nieuwe richtlijnen. De werkwijze erachter is uiterst solide en transparant. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en het WCRF netwerk hebben een bijzondere manier ontwikkeld om de zeer lastige relatie tussen voeding, leefstijl en kanker op betrouwbare wijze te doorgronden en weer te geven. De nieuwe bevindingen en richtlijnen zullen de komende jaren de richting van nieuw onderzoek, voorlichting en beleidsmaatregelen ter preventie en overleving van kanker helpen vaststellen. Belangrijk, want kanker wordt wereldwijd een steeds grotere uitdaging.”

Ga voor meer informatie naar de website van WKOF.

Ga naar het rapport Diet, Nutrition, Physcal Activity and Cancer: a Global Perspective.

Back To Top
X