skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Nieuwe techniek laat darmkankercellen oplichten

LEIDEN | 20-07-2019 | Bron: LUMC

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Franse biotechnisch bedrijf SurgiMab hebben een nieuwe techniek ontwikkeld die kankercellen tijdens een operatie laat oplichten. Hierdoor kunnen chirurgen kwaadaardige cellen beter opsporen en nauwkeurig verwijderen. Inmiddels is de eerste behandeling van de fase III studie met de fluorescerende contrastvloeistof succesvol uitgevoerd. De behandeling wordt binnenkort wereldwijd bij 300 darmkankerpatiënten toegepast.

De contrastvloeistof met tumorspecifieke marker SMG-101 wordt voor de operatie ingespoten bij patiënten met endeldarmkanker. Met behulp van een fluorescentiecamera kan vervolgens worden gezien waar de kankercellen zich bevinden. Door de oplichtende cellen kunnen artsen kwaadaardige cellen beter opsporen en meer kwaadaardig weefsel weghalen. Eerder was dit niet mogelijk omdat het verschil tussen gezond weefsel en tumorweefsel  tijdens een operatie met het blote oog erg moeilijk te zien is. Pas na de operatie kan echt worden nagegaan of het tumorweefsel compleet is weggehaald.

De nieuwe techniek moet zorgen voor een verbetering van de kankerchirurgie en daarmee gelijk voor betere klinische uitkomsten voor patiënten.

Onderzoek naar fluorescerende kankercellen
Sinds een paar jaar wordt er in drie Nederlandse ziekenhuizen onderzoek gedaan naar beeldgeleide chirurgie voor de opsporing van dikke darm tumoren met SGM-101. Het gaat om het LUMC, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven in samenwerking met het Centre for Human Drug Research (CHDR). Het onderzoek zit inmiddels in fase 3. De voorlopige klinische gegevens van deze studie worden uiterlijk verwacht in 2021.

Meer informatie zie LUMC

Back To Top
X