skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Onderzoek Catharina Ziekenhuis naar sneller herstel na slokdarmkanker

EINDHOVEN | 2-6-2017 | Bron: Eindhoven Dagblad

Onderzoek om sneller te herstellen na een operatie vanwege slokdarmkanker is nu mogelijk voor het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, dankzij geld dat Big Challenge tijdens de fietstocht Alpe d’HuZes heeft opgehaald.

Per jaar krijgen ruim 2.000 mensen slokdarmkanker. Naast chemotherapie en radiotherapie moeten zij vaak ook een operatie ondergaan. Een dergelijke operatie kan ernstige complicaties met zich meebrengen.

“De belangrijkste complicaties zijn longproblemen en lekkage van de aansluiting van de slokdarm op de nieuw aangebrachte buismaag”, zegt oncologisch chirurg dr. Misha Luyer.

Big Challenge
Big Challenge was een initiatief van varkensboer Herman Houweling uit Udenhout. In acht jaar tijd, sinds 2009, haalde de groep 6,4 miljoen euro op. Houweling overleed in januari 2010 aan darmkanker. Met de bijdrage van 309.000 euro van Big Challenge (via het Koningin Wilhelmina Fonds, KWF) en een onafhankelijke subsidie van leverancier van medische apparatuur Medtronic, kunnen Luyer en arts-onderzoeker Gijs Berkelmans onderzoeken wat de mogelijkheden zijn de herstelperiode te verkorten van tien naar acht dagen.

Betere technieken
“De operatie zelf is dankzij betere technieken al veel minder ingrijpend geworden”, legt Luyer uit. “Met een kijkoperatie hoeven we maar kleine sneetjes te maken. Dit is belangrijk om het herstel na afloop zo kort mogelijk te laten duren.”

Doorgaans krijgt de patiënt de eerste dagen na de slokdarmoperatie voeding via een sonde. Bij andere buikoperaties is al aangetoond dat normale voeding via de mond net zo goed is als via de sonde en in sommige gevallen zelfs beter. Een sonde wordt gebruikt als het niet anders kan, omdat er al langer het besef is dat verwerking van voedsel door de maag bijdraagt aan het herstel.

Sneller herstel
Luyer en Berkelmans onderzoeken nu of eten op de normale manier direct na een slokdarmoperatie leidt tot een sneller herstel. Voor het drie jaar durende onderzoek worden 148 patiënten gevolgd en wordt nauw samengewerkt met de Ziekenhuis Groep Twente en het universitaire Karolinska Instituut in Zweden, beide gespecialiseerd in de behandeling van slokdarmkanker.

Doorgaans financiert het KWF onderzoek naar kanker in academische ziekenhuizen en medische faculteiten. Maar volgens Luyer heeft het Catharina Ziekenhuis zich al langer bewezen met gedegen wetenschappelijk onderzoek. “Wij hebben veel vooronderzoek gedaan en op basis hiervan het budget bij KWF zelf aangevraagd.”

Berkelmans vertelt dat na de toekenning hij en Luyer zijn uitgenodigd voor een bezoek aan Big Challenge. “Dat was ontroerend. Zij zijn zó gemotiveerd en weten nu precies waar hun inspanningen toe kunnen leiden.”

Meer informatie over onderzoek dr. Misha Luyer staat in Doorgang nr. 55, pagina 20
Meer informatie over Alpe d’HuZes

Back To Top
X