skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Onderzoek naar kwaliteit van leven bij dikkedarmkanker

AMSTERDAM | 27-03-2018 | Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Veel mensen met dikkedarmkanker maken zich zorgen over hoe lang ze zullen leven en wat de kwaliteit van leven na behandeling zal zijn. 
Dr. Bours van de Maastricht University gaat onderzoeken of het opvolgen van de aanbevelingen voor kankerpreventie invloed heeft op de kwaliteit van leven na de diagnose darmkanker.

Dr. Bours: “Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de overlevingskans goed. Maar de behandeling voor darmkanker kan blijvende klachten geven en het dagelijks functioneren enorm beïnvloeden. Veel patiënten klagen na de behandeling vaak over ernstige vermoeidheid en zenuwpijn of doofheid in met name handen en voeten (perifere neuropathie). Veel van deze mensen hebben vragen of ze door middel van veranderingen in hun eigen leefstijl hun klachten kunnen verminderen en hun gezondheid kunnen bevorderen.”

Onderzoek
In het onderzoek wordt geëvalueerd of het opvolgen van aanbevelingen op het gebied van voeding, lichaamsbeweging en lichaamsgewicht invloed heeft op de kwaliteit van leven bij darmkankerpatiënten. Ook wordt gekeken welke invloed specifieke aanbevelingen omtrent voeding, lichaamsbeweging en -gewicht afzonderlijk van elkaar uitoefenen. Voor dit onderzoek gebruikt dr. Bours gegevens van de Energy for life after ColoRectal cancer (EnCoRe) studie. Dit is een langlopende cohortstudie bij mensen met darmkanker. Deze studie is in 2012 gestart aan het Maastricht University Medical Center+ om de invloed van leefstijlfactoren op gezondheid en kwaliteit van leven bij mensen met darmkanker in kaart te brengen.

“De resultaten van dit onderzoek kunnen helpen om de bestaande leefstijlaanbevelingen voor mensen met darmkanker aan te scherpen. Hierdoor kunnen zij weloverwogen keuzes maken in hun voeding, mate van lichaamsbeweging en met betrekking tot hun lichaamsgewicht om zo hun eigen kwaliteit van leven te bevorderen”, aldus dr. Bours.

Meer informatie zie WKOF.

Back To Top
X