skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Onderzoek naar betere test darmkanker

AMSTERDAM | 15-3-2017 | Bron: KWF Kankerbestrijding

Als darmkanker in een beginnend stadium wordt ontdekt, is de kans op overleving groter. Daar zijn wel goede tests voor nodig.

In Nederland vindt het bevolkingsonderzoek darmkanker plaats. Mensen tussen 55 en 75 jaar krijgen een oproep om ontlasting  naar een laboratorium te sturen. In het laboratorium wordt onderzocht of er bloedsporen in de ontlasting aanwezig zijn. Bloed wijst namelijk op een grotere kans om darmkanker te krijgen, of te hebben. Prof.dr. Gerrit Meijer onderzoekt met zijn team of deze test nog beter kan, door op basis van DNA en eiwitten darmkanker op te sporen: “De truc is dat we gaan kijken naar moleculen die heel specifiek afkomstig zijn van de tumor. Dat kunnen DNA-veranderingen zijn die in de tumoren voorkomen of eiwitten uit het weefsel eromheen.”

Het idee om ontlasting te testen op de aanwezigheid van DNA en eiwitten is op zich niet nieuw. Dat kan in Amerika ook al. Alleen is er veel ontlasting voor nodig. In een bevolkingsonderzoek, waarbij een grote groep mensen zelf iets moet opsturen, is dat niet praktisch. Daarom onderzoekt het team ook hoe DNA-onderzoek op grote schaal tóch mogelijk is: “Om de technologie in de Nederlandse situatie te kunnen gebruiken, willen we de technieken veel gevoeliger maken. Bijvoorbeeld met nanotechnologie, zodat we met monster ter grootte van een mascaraflesje toe kunnen.”
De onderzoekers gaan hun kennis van DNA ook gebruiken om te signaleren welke patiënten slechte vooruitzichten hebben, ondanks dat ze nog in een vroeg stadium van darmkanker zitten. Meijer: “In de huidige praktijk krijgen deze mensen na een operatie geen chemotherapie, omdat de 5-jaarsoverleving voor de totale groep reeds 80% is. De hele groep opzadelen met chemotherapie zou niet wenselijk zijn. Maar je wilt wel precies die groep van 20% eruit kunnen pikken die het vanwege een slechte prognose toch echt nodig heeft.”
Back To Top
X