skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Ons microbioom – wat betekenen bacteriën voor onze gezondheid

csm_microbioom_882afcf90316 december 2016

De tijd dat we bacteriën alleen zagen als gevaarlijk en ziekteverwekkend is definitief voorbij. We hebben ze hard nodig. Ze trainen het afweersysteem, helpen bij de spijsvertering, produceren vitamines en beïnvloeden zelfs ons gedrag. Hoe dat allemaal precies werkt kun je lezen in dit cahier.

Onze relatie met de bacteriën op en in ons lichaam biedt aanknopingspunten voor de behandeling van ziekten als darmontsteking, eczeem, allergie, overgewicht en diabetes. De laatste tien jaar is het onderzoek aan het microbioom dan ook in een stroomversnelling terechtgekomen en explosief gegroeid.

In dit cahier beschrijven microbiologen, bioinformatici, voedingsdeskundigen, moleculair biologen, filosofen en artsen vanuit hun vakgebied de laatste stand van zaken rond het menselijk microbioom: op de huid, in de mond, darmen, vagina en longen, en wat dit betekent voor onze gezondheid. Mogelijke nieuwe behandelingen met bacteriën, bacteriofagen en voedingsmiddelen liggen in het verschiet. We staan aan het begin van een spannende ontdekkingsreis in de wereld van de mens en zijn microbioom.

Over de auteurs
De redactie van dit cahier bestaat uit prof. dr. Michiel Kleerebezem (hoogleraar Gastheer-microben interacties aan Wageningen University & Research.), prof. dr. Wiel Hoekstra (emeritus hoogleraar Algemene Microbiologie en bestuurslid van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij) en dr. ir. Astrid van de Graaf (freelance wetenschapsjournalist en science writer). Met bijdragen van wetenschappers van onder meer Wageningen University & Research, VU Amsterdam, UMCU, en Universiteit Antwerpen. Met een voorwoord van Willem de Vos en een nawoord van Robert-Jan Brummer.

Meer informatie
Het cahier is gratis te downloaden via onze website en gedrukte exemplaren kunnen voor € 7,50 worden besteld: www.biomaatschappij.nl/product/ons-microbioom/

Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM) heeft ten doel in brede kring inzicht te bevorderen in de actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, in het bijzonder met het oog op de betekenis en gevolgen van deze ontwikkeling voor mens, dier en maatschappij. BWM is een onafhankelijke stichting die in 1969 werd opgericht door Prins Claus en Prinses Beatrix.

Back To Top
X