skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Overpalliatievezorg.nl: betrouwbare informatie als je niet meer beter wordt

UTRECHT | 09-10-2021 | Bron: Overpalliatievezorg

Als je hebt gehoord dat je niet meer beter wordt, dan kun je rekenen op palliatieve zorg. Deze zorg richt zich niet meer op genezing, maar heeft als doel het leven in deze onzekere periode zo comfortabel mogelijk te maken. Als patiënt en naaste kun je vragen hebben over palliatieve zorg. Bijvoorbeeld net na het slechtnieuwsgesprek met de arts, maar ook op andere momenten. De vernieuwde website overpalliatievezorg.nl kan je hierbij helpen. 

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Bijvoorbeeld door uitgezaaide kanker, maar ook voor kwetsbare ouderen.

Vaak wordt palliatieve zorg verward met terminale zorg. Het verschil is dat palliatieve zorg soms jaren kan duren, terwijl we van terminale zorg spreken wanneer het overlijden binnen drie maanden wordt verwacht. Hoelang de palliatieve fase duurt, is voor iedereen verschillend. Mensen met een ongeneeslijke ziekte kunnen soms nog jaren leven, mede door steeds meer nieuwe behandelingen. Dit maakt passende zorg die aansluit bij jouw wensen en behoeften in deze levensfase erg belangrijk.

In de palliatieve fase ligt de focus niet meer op genezing, maar op een goede kwaliteit van leven. Dingen doen die jij belangrijk vindt, in de tijd die er nog voor je ligt. Juist in de laatste periode van je leven is het belangrijk dat je zelf keuzes maakt: wat zijn jouw wensen, wat vind jij belangrijk en wie kan je hierbij helpen?

Op de vernieuwde website overpalliatievezorg.nl vind je informatie die je kan helpen. Zoals ervaringsverhalen en het vinden van passende zorg en begeleiding. De informatie die je er vindt kan je ook helpen bij het voeren van een gesprek met je zorgverlener en omgeving over belangrijke beslissingen en te maken keuzes in jouw zorgtraject.

‘Ik heb te horen gekregen dat ik doodga, maar tot die tijd leef ik. De website overpalliatievezorg.nl helpt me hierbij.’ (Marian, 58 jaar)

Zorg en hulp dichtbij huis

Soms krijg je als patiënt te maken met lichamelijke klachten zoals misselijkheid, pijn, benauwdheid of minder eetlust. Maar ook psychische klachten zoals angst, somberheid of vragen over de zin van het leven komen regelmatig voor. Het is goed om te weten dat er zorgverleners zijn die kunnen helpen om deze klachten te verminderen. Daarnaast kun je op praktisch gebied hulp krijgen.

Je vindt op overpalliatievezorg.nl een overzicht van organisaties en zorgverleners bij jou in de buurt die jou en je naasten kunnen helpen en ondersteunen. Dit overzicht wordt de komende periode verder aangevuld. Wat is er nu al te vinden aan zorg en hulp op overpalliatievezorg.nl?

  • Vrijwilligers palliatieve terminale zorg: vrijwilligers die speciaal zijn opgeleid om jou of je naasten te ondersteunen bij de persoonlijke verzorging en begeleiding in de laatste dagen.
  • Lotgenotencontact: via bijvoorbeeld een patiëntenorganisatie, inloophuis of alzheimercafé kun je in contact komen met lotgenoten.
  • Hospices in de buurt: wanneer thuis sterven niet mogelijk is en je toch graag wilt sterven in een zo huiselijk mogelijke omgeving.
  • Rouw- en verliesbegeleiders: helpen jou als patiënt met het omgaan van verlies (van werk of zelfstandigheid bijvoorbeeld) en naasten met de rouwverwerking.
  • Wensstichtingen die jou kunnen helpen om je laatste wens uit te laten komen.

Meer informatie vind je op de website overpalliatievezorg.nl.

Back To Top
X