skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Patiëntenorganisatie SPKS vraagt met maag- en slokdarmkankerweek meer aandacht voor maag- en slokdarmkanker

UTRECHT | 15-01-2018

Introductie boek in maag- en slokdarmkankerweek. Download.Patiëntenorganisatie SPKS introduceert boek ‘Vijftien jaar een buismaag’

De week van 21 tot en met 25 januari staat in het teken van maag- en slokdarmkanker. Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS) en verschillende ziekenhuizen werken samen om meer bekendheid te geven aan deze ziekte. Mensen die de diagnose maag- of slokdarmkanker krijgen, weten vaak niet waar ze de beste zorg kunnen krijgen. Ook de langetermijngevolgen van de ziekte en behandeling zijn vaak niet bekend. In de maag- en slokdarmkankerweek organiseren ziekenhuizen in samenwerking met SPKS bijeenkomsten om informatie en steun te geven aan mensen die leven met maag- of slokdarmkanker.

Jaarlijks krijgen bijna 4.000 mensen de diagnose maag- of slokdarmkanker. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de landelijke kankerregistratie (IKNL): 1.217 mensen kregen maagkanker en 2.498 mensen kregen slokdarmkanker.

Onbekend met maag- en slokdarmkanker
Onbekendheid met deze vormen van kanker maakt het voor mensen die de diagnose hebben gekregen moeilijk om in deze onzekere periode de benodigde informatie te verkrijgen. Zonder betrouwbare informatie is het voor de patiënt moeilijk om een keuze te maken welk ziekenhuis, welke behandeling en behandelaar het beste passen bij zijn of haar ziekte en zorgbehoefte. Om na de behandeling zijn of haar leven weer te hervatten. En om problemen met eten en gewicht te voorkomen.

Marianne Jager (74 jaar), vrijwilliger bij SPKS, schreef een indringend boek over haar ervaringen. Ze kreeg de diagnose slokdarmkanker en genas. Ze leeft nu al ruim vijftien jaar met een buismaag. Marianne zet al jarenlang haar ervaring in om lotgenoten te informeren en te ondersteunen. En ook om behandelaren en zorgverleners scherp te houden. Marianne Jager: “Dan is het toch ergens goed voor geweest. Het is zo mooi zoveel positiefs te kunnen doen, juist na slokdarmkanker te hebben gehad!”

Introductie boek ‘Vijftien jaar een buismaag’
Patiëntenorganisatie SPKS introduceert tijdens deze negende maag- en slokdarmkankerweek het boek ‘Vijftien jaar een buismaag’ bij het brede publiek. In het boek vertelt Marianne over het omgaan met kanker, in brede zin. De diagnose, het wachten, de operatie, de draad weer oppakken en het leven met kanker. Het gaat over de broodnodige steun in deze moeilijke periode, die hoop geeft op overleven.

Het boek is te downloaden via www.spks.nl en vanaf de start van de maag- en slokdarmweek 21 januari daar ook te bestellen als boek.

Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS) geeft steun en informatie. De patiëntenorganisatie werkt daarin samen met ziekenhuizen en andere (zorg)organisaties.

Over de maag- en slokdarmkankerweek
De eerste maag- en slokdarmkankerweek vond plaats in 2011. UMC Utrecht en SPKS namen samen het initiatief om meer aandacht te vragen voor deze onbekende ziekte en de mensen die ermee leven. Inmiddels doen steeds meer ziekenhuizen mee. Naast UMC Utrecht zijn dit: Radboudumc – CWZ Nijmegen, Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn, Amsterdam UMC (locatie VUmc en locatie AMC), Erasmus MC – Maasstadziekenhuis, UMC Leiden – Reinier de Graaf Delft en Zuyderland MC.
Deze ziekenhuizen organiseren in de maag- en slokdarmkankerweek bijeenkomsten voor patiënten. Daarin geven ze informatie onder meer over behandelingen, nieuwe ontwikkelingen en advies over voeding. SPKS is bij vrijwel alle bijeenkomsten aanwezig om vanuit patiëntenervaringen informatie te verstrekken en steun te geven aan lotgenoten. Kijk voor meer informatie op de SPKS-website.

Tijd voor Max in het teken van slokdarmkanker
In deze week wijdt Tijd voor MAX op woensdag 23 januari de gehele uitzending aan slokdarmkanker. Te gast zijn onder anderen oud-profvoetballer Dirk Kuyt, die zijn vader verloor aan de ziekte. Ook arts-onderzoeker Yonne Peters van het Radboudumc zit aan tafel. Zij onderzoekt hoe je deze vorm van kanker in een vroeg stadium kunt opsporen. Bernique Tool zit namens de Maag Lever Darm Stichting aan tafel.

Back To Top
X