skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Praatkaarten helpen patiënten

UTRECHT | 15-12-2020

Patiëntenorganisatie SPKS heeft bijgedragen aan de praatkaarten die Olijf, NFK en Pharos maakten. Met deze kaarten kunnen zorgprofessionals uitleg geven aan mensen die de Nederlandse taal (nog) niet goed beheersen. Deze praatkaarten dragen ertoe bij dat er voor iedereen begrijpelijke informatie is. Dat helpt patiënten bij het maken van keuzes voor een behandeling.

1 op de 3 Nederlanders heeft moeite om informatie over gezondheid of zorg te vinden, te begrijpen en te beoordelen en op basis daarvan de juiste beslissingen te nemen. Dat komt doordat een groot deel van hen niet kan lezen of de Nederlandse taal (nog) niet begrijpt. Hierdoor bestaat de kans dat zij de zorgverlener niet of minder goed begrijpen.
Praatkaarten maken de informatie van de zorgverlener beter toegankelijk. Deze kaarten helpen bijvoorbeeld ook op het moment dat mensen een ingrijpende mededeling krijgen van een zorgverlener.

Begrijpelijke informatie

Goede begeleiding en eenvoudige uitleg van de zorgprofessional zijn van belang om na de diagnose keuzes te kunnen maken. Keuzes voor de behandeling die het beste past bij de patiënt en zijn of haar zorgbehoefte.

Met inbreng van ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals zijn twee praatkaarten gemaakt. Een praatkaart bestaat uit duidelijke tekeningen en een korte eenvoudige tekst. De zorgprofessional kan de praatkaart gebruiken in het gesprek en daarna meegeven aan de patiënt. Iedere kaart behandelt een afgebakend onderwerp.

Praatkaart HPV en kanker

HPV is een virus. Bijna alle mannen en vrouwen krijgen ooit een keer HPV. Het lichaam ruimt het virus meestal zelf op. Heel soms krijg je kanker van HPV. De tekening op de praatkaart laat zien op welke plekken dat kan gebeuren. Onder meer in de slokdarm.

Bekijk de praatkaart HPV en kanker

Praatkaart HIPEC

HIPEC is een behandeling, waarbij je warme chemo in de buik krijgt tijdens de operatie. Deze behandeling komt onder meer voor bij maagkanker en darmkanker. De praatkaart geeft uitleg over de behandeling. Ook geeft deze praatkaart tips over vragen die je kunt stellen.

Bekijk de praatkaart HIPEC

 

 

Back To Top
X