skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Radiotherapie SIRT voor levermetastases vergoed via basisverzekering

Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft 16 maart bekendgemaakt dat Selectieve Inwendige Radiotherapie (SIRT) wordt toegelaten tot het basispakket. Voor dikkedarmkankerpatiënten met uitzaaiingen in de lever betekent dit goed nieuws.

‘Ik ben blij dat patiënten vanuit heel Nederland nu baat kunnen hebben van deze innovatieve therapie, waarmee ikzelf meer dan drie jaar geleden ben behandeld’, zegt Gerda Schapers, bestuurslid Darmkanker Nederland, onderdeel van Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS). Zij kampte met een vergevorderd stadium van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker is de meest voorkomende kankervorm in Nederland. De Nederlandse Kankerregistratie heeft afgelopen jaar 15.549 patiënten geregistreerd met dikkedarmkanker. Van de patiënten overlijden 4.910 in een jaar. Deze kankervorm zaait zich doorgaans uit naar de lever.

SIRT of radioembolisatie is een behandeling waarbij een interventieradioloog de tumoren in de lever gericht bestraalt met radioactieve stoffen (harsmicrosferen met daarin het radioactieve yttrium-90). Dit doet hij via een katheter in de liesslagader. Doordat de kwaadaardige cellen direct worden bestraald, kan de arts hogere stralingsdoses toedienen om de tumor te bestrijden.

>> Lees persbericht van medisch technologiebedrijf SIRTeX

Back To Top
X