skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Richtlijnen en behandeladvies

UTRECHT | 2-2-2017 | Bron: NFK

“Soms is het van levensbelang dat artsen richtlijnen loslaten”

Artsen volgen richtlijnen voor de behandeling van kanker niet altijd op. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek van NIVEL en IKNL. De onderzoekers geven daarbij aan dat afwijken van de richtlijn niet per definitie slechte zorg betekent. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) ondersteunt deze conclusie.

“Natuurlijk is het belangrijk dat er richtlijnen zijn. Zij dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Echter, nieuwe ontwikkelingen in de oncologische zorg volgen elkaar in rap tempo op. Hierdoor zijn richtlijnen snel verouderd. Voor de individuele kankerpatiënt kan het daarom van levensbelang zijn dat de arts buiten de richtlijnen durft te denken én te handelen. Maar wel onderbouwd en met instemming van de patiënt”, aldus Arja Broenland, directeur van NFK.

NFK pleit ervoor patiënten mee te laten beslissen in de keuze voor hun behandeling (Shared Decision Making). Broenland: “Dokter en patiënt beslissen samen. Een voorwaarde daarbij is dat de patiënt goed geïnformeerd wordt over de diagnose, de behandelopties (waarbij niet behandelen ook een optie is) en de voor- en nadelen van de behandelmogelijkheden. Tevens moet de dokter goed op de hoogte zijn van de wensen van de patiënt. Daarom moet tijd worden genomen om hierover te praten. Dit zal leiden tot een gedragen keuze voor behandeling, voor patiënt, eventuele naasten en de behandelaar. Het proces van samen beslissen is voorwaardelijk bij het al dan niet toepassen van richtlijnen.”

Back To Top
X