skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

RIMPELINGEN – Autobiografisch schrijven voor kankerpatiënten

csm_omslag_rimpelingen_-_jeroen_hendriksen_small_23f2c0b1f2RIMPELINGEN

Autobiografisch schrijven voor kankerpatiënten

Rimpelingen is vooral bedoeld om kankerpatiënten (maar ook andere mensen met een levensbedreigende ziekte) kracht, steun en moed te geven voor de periode die hen nog rest.’

Jeroen Hendriksen

Begin oktober 2016 verschijnt bij uitgeverij Kontrast Rimpelingen. Autobiografisch schrijven voor kankerpatiënten, waarin Jeroen Hendriksen, als ervaringsdeskundige en coach, mensen met kanker begeleidt bij het optekenen van hun eigen levensverhaal. In dit praktische, verdiepende en inspirerende boek beschrijft hij de methode die hij ontwikkelde op basis van zijn eigen ervaringen en onderzoek naar de werking van autobiografisch schrijven. Michel Rudolphie, directeur van KWF Kankerbestrijding, schreef het voorwoord van deze uitgave.

Jeroen Hendriksen publiceerde eerder vele boeken op het gebied gebied van leerprocessen, intervisie en coaching. In 2011 kreeg hij te horen dat hij de ziekte van Waldenström, een zeldzame vorm van bloedkanker, heeft.

Na zijn diagnose volgde hij verscheidene cursussen autobiografisch schrijven. Op grond van zijn professionele en persoonlijke ervaringen heeft hij een nieuwe methode voor autobiografisch schrijven ontwikkeld, specifiek voor mensen die een levensbedreigende ziekte hebben. Zijn ideeën werkte hij uit in contacten met lotgenoten, en bij workshops en cursussen.

Binnen deze methode, die is gebaseerd op de zogenaamde existentiële benadering, staan betekenis geven en zingeving centraal. Het schrijven van het eigen levensverhaal kan patiënten kracht en energie geven, ruimte bieden om steun te vragen en te ervaren, en een trots gevoel opleveren wanneer het levensverhaal is geschreven en gedeeld kan worden.

In Rimpelingen helpt Jeroen Hendriksen patiënten stap voor stap deze processen in gang te zetten. De opdrachten vergemakkelijken het terugkijken op en beschrijven van ervaringen en bevorderen de diepgang van het eigen verhaal. De teksten zijn geïllustreerd met dagboektekeningen van beeldend kunstenaar Beatrijs van den Bos, de echtgenote van Jeroen Hendriksen, die haar ervaringen met de ziekte van haar partner in inkt en verf verbeeldt.

Het boek kan gebruikt worden als zelfhulpboek voor thuisgebruik, maar ook als basisboek voor gespreksgroepen via lotgenotenorganisaties. De auteur verzorgt lezingen, workshops en cursussen voor zowel patiënten en hun naasten als begeleiders van patiëntengroepen en andere professionals.

Voor meer informatie over deze uitgave en interviewverzoeken kunt u contact opnemen met uitgeverij Kontrast via info@uitgeverijkontrast.nl of telefonisch op 026 3337975


www.uitgeverijkontrast.nl

Back To Top
X