skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Ruim 20 miljoen voor excellent kankeronderzoek

AMSTERDAM | 04-01-2018 | Bron: KWF

KWF Kankerbestrijding is het nieuwe jaar begonnen met de honorering van 39 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten. Daarmee is een bedrag van 20,5 miljoen euro gemoeid. De projecten gaan later dit jaar van start en beslaan de gehele breedte van kankerbestrijding: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor mensen die kanker hebben, of hebben gehad.

KWF financiert onderzoeksprojecten in verschillende fasen van onderzoek, zowel het meer fundamentele laboratoriumonderzoek, als klinische projecten die dichterbij de patiëntenzorg staan. Binnen de 39 gehonoreerde projecten komt een groot scala aan onderwerpen aan bod: verbeterde diagnostiek, verfijning van operatie- en bestralingstechnieken, nieuwe toepassingen van immunotherapie en betere nazorg zijn vertegenwoordigd.

Uitgelichte projecten
Dr. Rutger-Jan Swijnenburg (LUMC) gaat een nieuwe methode onderzoeken om de diagnostiek van alvleesklierkanker te verbeteren, wat uiteindelijk moet zorgen voor betere behandelperspectieven van deze kankersoort. Op het gebied van immunotherapie gaat dr. Adriaan Bins aan het AMC onderzoeken of het mogelijk is om darmkanker te voorkomen met vaccins.

Uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes zijn in deze financieringsronde 2 projecten gehonoreerd. Het gaat om de onderzoeken van dr. Victor Peperzak en dr. Renske Steenbergen. Peperzak zal de komende jaren aan het UMC Utrecht werken aan het ‘trainen’ van een bepaald type afweercel om kankercellen op te sporen en te verslaan. Steenbergen (VUmc) onderzoekt de groeiwijze van tumoren die hun oorsprong kennen in een HPV-infectie, zoals baarmoederhalskanker.

Back To Top
X