skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Samenwerking onderzoek naar immuunsysteem

AMSTERDAM | 31-07-2018 | Bron: KWF Kankerbestrijding

15 Miljoen euro is uitgetrokken voor veelbelovende immuunonderzoeken. Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. Niet eerder werd er in Nederland zo breed ziekte-overstijgend samengewerkt in onderzoeken naar het afweersysteem. 

Dit is een initiatief van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland), NVVI en het bedrijfsleven. In SGF hebben 20 gezondheidsfondsen, waaronder KWF Kankerbestrijding en ReumaNederland, de krachten gebundeld.

Het afweersysteem beschermt ons tegen een groot aantal infecties en ziektes. Bij veel aandoeningen is het afweersysteem ontregeld. Bij bijvoorbeeld auto-immuunziekten, zoals reuma en diabetes, reageert het afweersysteem te sterk en reageert het juist onvoldoende in het geval van kanker. Ook bij MS, allergieën, chronische ontstekingsziekten aan bijvoorbeeld de darmen of luchtwegen en het ontstaan van hart- en herseninfarcten speelt het afweersysteem een belangrijke rol. Ondanks enorme vooruitgang in de behandeling van deze aandoeningen is er lang niet voor alle patiënten zicht op genezing, laat staan op het voorkomen ervan.

Een goed werkend afweersysteem houdt de mens gezond. De toegekende onderzoeken moeten het mogelijk maken om eerder in het proces van het ontstaan van ziektes het afweersysteem bij te sturen. Ontsporing van cellen speelt bij veel ziektes een cruciale rol in het ontstaan van de aandoening. Als die ontsporing kan worden tegengaan of hersteld, dan komt genezing echt in zicht.

 

Back To Top
X