skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Samenwerking RAKU

UTRECHT | 8-5-2017 | Bron: St. Antonius Ziekenhuis

RAKU staat voor Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht. Meander Medisch Centrum in Amersfoort, St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein en Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) werken vanaf 1 april 2017 samen voor de behandeling van tumoren in de maag, lever, alvleesklier, slokdarm en galblaas.

Voor de behandeling van deze zeldzame tumoren hebben de drie ziekenhuizen het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) opgericht. RAKU brengt de kennis en kunde uit de regio Utrecht op het gebied van deze kankersoorten samen in één team. Door de samenwerking bundelen de ziekenhuizen hun kennis en ervaring zodat patiënten meer en betere behandelmogelijkheden en betere overlevingskansen hebben. Ook kennis op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en opleiding wordt met elkaar gedeeld, zodat er meer onderzoek naar nieuwe behandelingen kan worden gedaan.

De operaties voor een specifieke tumorsoort worden uiteindelijk zoveel mogelijk op een gespecialiseerde ziekenhuislocatie uitgevoerd. ‘Minor’ leveroperaties worden in alle drie de ziekenhuizen verricht. ‘Major’ leveroperaties en operaties gericht op galweg/blaas- en primaire levertumoren, worden daarentegen uitsluitend in het UMC Utrecht verricht. Datzelfde geldt voor slokdarmoperaties en neuro-endocriene tumoren van de alvleesklier. Maagoperaties zullen veelal plaatsvinden in het UMC Utrecht of het Meander Medisch Centrum. De alvleesklieroperaties zullen gecentreerd worden in het St. Antonius Ziekenhuis. Er is een gezamenlijk regionaal RAKU-operatieteam voor respectievelijk slokdarm/maag en lever/alvleesklier/galblaas/galwegen dat de ingrepen uitvoert op betreffende operatielocatie.

Op 23 mei 2017 vindt de opening van de RAKU-poli plaats.

Back To Top
X