skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

SPKS online landelijke contactdag

UTRECHT | 17-10-2020

Vandaag zou de landelijke contactdag bij SPKS plaatsvinden. Lotgenoten met kanker aan het spijsverteringskanaal en naasten zouden elkaar ontmoeten. Vanwege het coronavirus kan dat jammer genoeg niet. Toch wil SPKS lotgenoten en naasten steunen en van informatie voorzien.

Daarom organiseert SPKS deze keer een ‘online’ landelijke contactdag. Hiervoor zijn verschillende video’s gemaakt. Die vind je hieronder.
In aansluiting hierop organiseert SPKS op zaterdag 14 november 2020  een Zoomsessie. Vooraf en tijdens deze sessie kun je je vragen stellen.

Video over zingeving

Wat geeft jouw leven zin?
“Zingeving heeft vooral te maken met ‘samen’, er niet alleen voor staan.” Carla van Weelie licht dit toe in haar video over zingeving.

Carla van Weelie en haar partner Tjeerd de Graaf trainen en coachen al jaren mensen die werken in de (palliatieve) zorg en bij patiëntenorganisaties. In mei 2019 werd totaal onverwacht uitgezaaide darmkanker bij Tjeerd geconstateerd. Na 2 operaties en een half jaar chemo zit hij in de onderhoudschemo-fase en leven ze van scan naar scan. Het einde-leven-scenario, waar ze dagelijks voor hun werk mee bezig zijn, kwam als een bom in hun persoonlijke leven. Wat ze mensen in trainingen leren, moeten ze dagelijks zelf ‘waarmaken’. De laatste 1,5 jaar heeft verdiept wat ze al wisten en leert hen steeds weer nieuwe kanten van afscheid, verlies en leven. Hun zoektocht naar ‘de zin van het leven met de dood voor ogen’ is terug te vinden in deze video.

3 Video’s over inzicht in kwaliteit van zorg

Dr. Rob Verhoeven is senior onderzoeker bij de afdeling Research & Development van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). In zijn onderzoek focust hij op de kwaliteit van zorg voor patiënten met maag- en slokdarmkanker. Voor de landelijke contactdag maakte hij drie video’s.

Video deel 1

In deze video geeft Rob Verhoeven informatie over IKNL en de Nederlandse kankerregistratie.

Video deel 2

Deze video gaat over het aantal nieuwe diagnoses maag- en slokdarmkanker en de behandeling en uitkomsten van patiënten met niet-uitgezaaide kanker.

Video deel 3

Deze video geeft informatie over de behandeling en uitkomsten van patiënten met uitgezaaide kanker. Daarnaast geeft het een blik op de toekomst qua studies in Nederland en internationale ontwikkelingen.

SPKS online landelijke contactdag deel 2

Op zaterdag 14 november 2020 vond het tweede deel via Zoomsessie plaats. Een bijeenkomst waarin lotgenoten en naasten nog aanvullende vragen konden stellen.

Back To Top
X