skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Stappenplan openbare toiletten maakt Nederland toegankelijker

AMERSFOORT | 05-10-2018 | Bron: MLDS

In de Week van de Toegankelijkheid stuurt de Maag Lever Darm Stichting gemeenten het ‘Stappenplan naar meer openbare toiletten’ toe. Dit biedt een leidraad om het tekort aan toiletten in kaart te brengen en dit vervolgens op te lossen. Gemeenten blijken vaak niet goed te weten hoe ze het toiletprobleem moeten aanpakken. Er zijn vaak meer afdelingen bij betrokken waardoor niet duidelijk is wie verantwoordelijk is. Bovendien staat het tekort aan toiletten niet hoog genoeg op de prioriteitenlijst.

Regelmatig luidt de Maag Lever Darm Stichting namens buikpatiënten samen met andere partijen de noodklok rond het gebrek aan fatsoenlijke toiletvoorzieningen. Zo schreef Geerte Piening een brandbrief aan Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam. De Continentiestichting vroeg op Nationale Plasdag aandacht voor hun achterban met plasproblemen. Ook de Ombudsvrouw OV en reizigersvereniging Rover geven aan dat er meer toiletten op stations of in treinen moeten komen.

In november vindt de jaarlijkse rondetafelbijeenkomst plaats waar de Maag Lever Darm Stichting betrokken organisaties uitnodigt gezamenlijk plannen te maken om meer openbare toiletten te realiseren in Nederland. Inmiddels willen diverse maatschappelijke organisaties zich aansluiten bij een Toiletalliantie. Binnenkort ondertekent de Maag Lever Darm Stichting samen met patiëntenverenigingen en nationale vereniging De Zonnebloem, reizigersorganisatie Rover, vrouwenorganisatie Koninklijke NVVH en ouderenbond KBO-PCOB, een overeenkomst waarmee de samenwerking wordt bekrachtigd om het tekort aan toiletten gezamenlijk op te lossen.

Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting: “We zijn blij om te merken dat het tekort aan toiletten niet alleen bij ons leeft, maar bij veel andere maatschappelijke organisaties uit verschillende hoeken. Als we de handen ineen slaan, kunnen we ervoor zorgen dat binnen vijf jaar het tekort aan toiletten in Nederland is opgelost. Dan kan iedereen, of je nu chronisch ziek, lichamelijk beperkt of gezond bent, met een gerust hart op pad gaan.”

Ook organisaties als Ieder(in), de koepel voor mensen met een beperking, en Continentiestichting Nederland, steunen dit initiatief, dat ook voor hún achterban belangrijk is. De alliantie ziet de HogeNood app als onderdeel van de oplossing van het probleem en inmiddels heeft een partij als Sanitronics (aanbieder van zelfreinigende toiletten) zich aangesloten als sponsor van de alliantie en de Maag Lever Darm Stichting.

Een gemeente die het goede voorbeeld geeft is bijvoorbeeld Weert. De gemeenteraad wil unaniem dat iedere 500 meter een toilet in de binnenstad komt. Dat is conform de toiletnorm die de Maag Lever Darm Stichting opstelde en de Tweede Kamer in april in een petitie aanbood. Ook in andere gemeenten is de noodzaak van meer openbare toiletten doorgedrongen. Gemeenten die al openbare toiletunits hebben geplaatst of aangekondigd in hun coalitieakkoord zijn: Aalten, Amersfoort, Den Haag, Delft, Druten, Doetinchem, Gooise Meren, Harlingen, Hilversum, Lansingerland, Oldambt, Purmerend, Rotterdam, Schagen, Schouwen-Duiveland, Tilburg, Utrecht, Wassenaar, Westland, Winterswijk, Zandvoort en Zwijndrecht.

Gemeenten die afspraken maken met winkeliers en horeca om toiletten open te stellen zijn: Barendrecht, Bergen op Zoom, Bussum, Bodegraven, Doetinchem, Geldrop-Mierlo, Hilversum, Moerdijk, Noordwijk/Noordwijkerhout, Oldenzaal, Westland, Zoetermeer. In Duitsland stellen gemeenten een vergoeding beschikbaar aan winkeliers en horeca die hun toiletruimte openstellen (Die Nette Toilette). In Nederland volgen Aalsmeer, Hilversum, Rotterdam en Valkenswaard dat voorbeeld.

De Maag Lever Darm Stichting blijft de komende jaren samen met patiëntenverenigingen en andere organisaties die zich hebben aangesloten bij de Toiletalliantie om aandacht vragen. Tool: “Want bij de toiletnorm van iedere 500 meter een toilet in elk centrum in Nederland, daar zijn we nog lang niet.”

 

Back To Top
X