skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Toename robotgeassisteerde operaties

UTRECHT | 20-06-2018 | Bron: UMC Utrecht – St. Antonius

Ziekenhuizen opereren in toenemende mate met een ‘robot’. Bij een robotgeassisteerde operatie houdt de ‘robot’ de instrumenten van de chirurg vast en stuurt de chirurg de robot en dus de camera en instrumenten aan vanuit een console op afstand. Zo’n robot wordt bij verschillende operaties ingezet.

Nauwkeuriger en minder pijn
Opereren met een robot biedt veel voordelen. Chirurgen kunnen nauwkeuriger werken en patiënten ervaren minder pijn. Patiënten herstellen daardoor sneller en kunnen vaak eerder naar huis. Met de robot kan de chirurg minuscule bewegingen uitvoeren doordat bewegingen van de specialist in real-time maar verkleind worden uitgevoerd. Ook heeft het een driedimensionaal, vergroot beeld.

Uitbreiding robotchirurgie
In juni zijn het St. Antonius Ziekenhuis en het UMC Utrecht gestart met het opereren van de eerste patiënten met de nieuwste Da Vinci Xi robot. Met de aanschaf van twee nieuwe robots (één in het St. Antonius en één in het UMC Utrecht) zijn er nu vijf operatierobots binnen de regionale samenwerking in gebruik. De ziekenhuizen kunnen daardoor meer patiënten opereren met een minimaal invasieve techniek.

De nieuwe Da Vinci Xi robot is voor meer operaties inzetbaar dan de eerdere versie. Deze robot is geschikt voor hoog complexe oncologische robotoperaties, zoals operaties bij alvleesklier-, lever- en darmkanker. Bij darmkanker kan de chirurg met de nieuwe robot zowel de onder- als bovenbuik tijdens dezelfde ingreep opereren, wat noodzakelijk is bij veel van deze operaties.

Back To Top
X