skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

UMC Groningen opent protonentherapiecentrum

GRONINGEN | 08-06-2018 | Bron: UMCG

Het UMCG Protonentherapiecentrum is op 8 juni officieel geopend door Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport. Na de openingshandeling kreeg hij in gezelschap van Commissaris der Koning René Paas en burgemeester Peter den Oudsten een rondleiding door het net geopende protonentherapiecentrum.

De minister feliciteerde het UMCG: “Deze innovatieve behandeling zorgt voor een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Dat vind ik erg belangrijk. Met de opening van dit centrum is de kankerzorg in Nederland weer een stap beter geworden.”

Tijdens de rondleiding door het protonentherapiecentrum volgde het gezelschap de route die ook wordt afgelegd door een patiënt die onder behandeling is. Diverse medewerkers van het protonentherapiecentrum gaven een toelichting aan de minister. Vanuit de wachtruimte ging het gezelschap eerst naar de CT-ruimte. Aansluitend kwamen zij bij het bestralingsapparaat (gantry), waarmee de protonenstraal wordt toegediend aan de patiënt. Hier eindigde de rondleiding met een ontmoeting tussen de minister en de 17-jarige patiënte Rania, die op dit moment onder behandeling is bij het protonentherapiecentrum.

Sinds januari 2018 worden er patiënten behandeld in het UMCG Protonentherapiecentrum. Als enig centrum in Nederland behandelt het UMCG ook kinderen met protonentherapie. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

Gezond weefsel sparen
Protonentherapie is een voor Nederland innovatieve  bestralingsbehandeling voor patiënten met kanker. Met protonentherapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor, waardoor er minder straling komt in de omliggende gezonde weefsels en het risico op bijwerkingen en schadelijke gevolgen op lange termijn, afneemt. Vooral kinderen hebben voordeel bij deze therapie omdat zij in de groei zijn en hun gezonde lichaamscellen hierdoor extra gevoelig zijn voor straling. Maar ook andere patiënten kunnen baat hebben bij deze behandeling, zoals patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied. Radiotherapeuten en oncologen in Nederland hebben met elkaar vastgesteld welke patiënten in aanmerking komen voor protonentherapie.

Het protonentherapiecentrum maakt deel uit van het UMCG Comprehensive Cancer Center dat oncologiepatiënten op één plek alle beschikbare behandelingen biedt, zowel volwassenen als kinderen. Voor de verwijzing van patiënten in Noordoost-Nederland werkt het UMCG samen met andere ziekenhuizen en radiotherapie-instituten in de regio. In het UMCG protonentherapiecentrum worden maximaal 600 patiënten per jaar behandeld, waarvan naar verwachting 80 tot 100 kinderen.

Back To Top
X