skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Verrichtingen in ziekenhuizen

29-1-2017 | Doorgang, december 2016

Ziekenhuizen registreren veel gegevens over behandelingen die zij uitvoeren. Sommige gegevens zijn voor iedereen inzichtelijk. Het bestand met de beschikbare gegevens over de behandeling van maag- en slokdarmkanker hebben we voor je op de website geplaatst. Zie: overzicht verrichtingen ziekenhuizen.

Per ziekenhuis zijn de volgende gegevens bekend:

  • het aantal ingrepen maag- en slokdarmkanker;
  • het gemiddelde aantal opnamedagen;
  • het aantal/percentage ingrepen waarbij het verloop problematisch was.

Complexe behandelingen
Enkele grote centra krijgen geregeld de patiënten met de meest complexe maag- en slokdarmkanker te behandelen. Dit omdat zij vaak voor een second opinion worden gevraagd, nadat patiënten elders niet operabel werden bevonden. Logisch dat deze groep drukt op het aantal opnamedagen en de kans op complicaties. We adviseren daarom om in het ziekenhuis waarnaar men werd verwezen, navraag te doen naar bijzondere omstandigheden. Deze kan men dan laten meewegen in de keuze om zich al dan niet in dat ziekenhuis te laten behandelen.

Volumenorm
De oncologische beroepsverenigingen hebben met elkaar bepaald dat er in een ziekenhuis minimaal 20 operaties per jaar moeten zijn gedaan bij maagkanker en bij slokdarmkanker om deze ingreep te mogen blijven doen in het volgende kalenderjaar.

Wij zouden graag zien dat deze norm wordt verhoogd zodat de behandelaars meer expertise ontwikkelen met de complexiteit van de operaties bij deze aandoeningen. In enkele ziekenhuizen is in de laatste jaren al hard gewerkt om ruim boven deze ondergrens van 20 operaties uit te komen. Je kunt deze ziekenhuizen in bijgevoegde overzicht terugvinden.

 

Back To Top
X