skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Verwarring bij patiënten over hoge B12-waarde

AMSTERDAM | 04-02-2020 | Bronnen: UMCG en Telegraaf

In de Telegraaf, en later ook elders, verscheen een bericht over hoge B12-waarde. Dat bericht verontrustte veel lotgenoten die B12-injecties krijgen en als gevolg daarvan een hoge B12-waarde hebben.

In dat Telegraaf-bericht staat: “Volgens nieuw onderzoek van het UMCG in Groningen is het goed mogelijk dat een te grote hoeveelheid vitamine B12 in je bloed leidt tot eerder overlijden.”

Uit onderzoek door het UMCG blijkt weliswaar dat ouderen met verhoogde B12-waarde een grotere kans hebben te overlijden, dan ouderen zonder verhoogde B12-waarde (zie: onderzoek). Maar in het bericht wordt ook toegegeven dat er geen oorzakelijk verband tussen B12 en voortijdig sterven is aangetoond. Bovendien werden gegevens van mensen die B12 kregen voorgeschreven niet meegenomen in het onderzoek.
Dat een spontáán sterk verhoogde B12-waarde kan duiden op een ernstige ziekte was al bekend.

Ook zegt het onderzoek volgens onderzoeker Bakker niets over mensen met een medisch aangetoond B12-tekort. Op de website van UMCG staat: “Hiervoor geldt nog steeds dat het goed is om een B12-tekort aan te vullen als dat medisch nodig is.”

Stel je vragen aan je (huis)arts of kijk voor meer informatie over B12 op de website van het B12 institute.

Back To Top
X