skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Zorgverzekeraars sturen surfgedrag naar Facebook

UTRECHT | 12-04-2018 | Bron: NOS

Bijna de helft van de zorgverzekeraars stuurt het surfgedrag van hun websitebezoekers door naar Facebook. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

De NOS meldt: “Wie tot vanavond (red. 11 april 2018) bijvoorbeeld op de websites van Menzis, ONVZ of OHRA zocht naar informatie over je soa-behandeling, depressie of plaswekker, werd de zogenoemde Facebook-pixel-plug-in ingeladen. Die is geplaatst door de zorgverzekeraar en stuurt je surfgedrag door naar de servers van Facebook. Andere zorgverzekeraars, zoals CZ, gebruiken de tracker alleen op de voorpagina van hun website.”
en “Facebook kan daarbij het surfgedrag van een internetter koppelen aan het Facebook-account, als die persoon is ingelogd. Wie niet is ingelogd of geen Facebook-account heeft, kan ook worden gevolgd, al weet Facebook dan niet exact om wie het gaat. Het gaat daarbij niet om informatie uit iemands medisch dossier, maar als iemand informatie opzoekt over een bepaalde behandeling, kan dat wel iets zeggen over iemands medische problemen.”

Hoewel gebruikers in principe ‘toestemming’ geven door een cookiemelding weg te klikken of te negeren, zullen veel patiënten zich niet realiseren dat organisaties zoals Facebook deze informatie kunnen zien. Overigens is Facebook niet het enige bedrijf dat trackers plaatst. Ook andere advertentienetwerken volgen het surfgedrag.

Het bericht van de NOS heeft inmiddels al tot aanpassing geleid. De NOS meldt: “Menzis heeft naar aanleiding van deze berichtgeving besloten om zo snel mogelijk te stoppen met het gebruik van de pixels. De verzekeraar gebruikte de tracking-pixels voor marketingdoeleinden, zei een woordvoerder eerder. Het bedrijf zegt nu dat het zijn online-beleid gaat evalueren en eventueel aanpassen. Ook ONVZ zegt de trackers inmiddels te hebben verwijderd.”

Lees meer

Back To Top
X