skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Voorwaardelijke toelating nieuwe behandeling dikkedarmkanker

In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Schippers van VWS weten dat vanaf 1 april de COLOPEC-behandeling bij dikkedarmkanker wordt opgenomen in het verzekerde pakket. Dit is een voorwaardelijke toelating.

Bij een COLOPEC-behandeling vindt een spoeling van de buik plaats met cytostatica. Het doel daarvan is om later optredende uitzaaiingen van het buikvlies te voorkomen. In de komende vier jaar wordt gekeken of de COLOPEC een waardevolle toevoeging is aan al bestaande behandelingen van dikkedarmkanker. De resultaten van de bestaande en deze nieuwe behandeling worden met elkaar vergeleken. Daarvoor is een studieprotocol gemaakt, waarbij SPKS en Levenmetkanker betrokken waren. Meer informatie over de studie kun je vinden op

Als het onderzoek de meerwaarde van de COLOPEC aantoont, kan deze behandeling definitief in het verzekerde pakket komen. We hopen dit over vier jaar te weten.

Heb je dikkedarmkanker en vraag je je af of je voor deze nieuwe behandeling in aanmerking komt? Overleg dan met je behandeld arts.

Back To Top
X