skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Wat geeft jouw leven zin?

UTRECHT | 24-11-2020

“Zingeving heeft vooral te maken met ‘samen’, er niet alleen voor staan.” Carla van Weelie licht dit toe in haar video over zingeving. Tijdens de vervolgsessie (Zoomsessie) op 14 november 2020 ging zij hier dieper op in.

“Op het moment dat je de diagnose kanker hoort dan valt de bodem onder je bestaan uit. Ligt alles in chaos. Heb je geen grip meer. Je gaat als het ware van het ene op het andere moment in diepe rouw. Hoe ga je daarmee om?”, vraagt Carla van Weelie.

Je weet dat je heel erg ziek bent. Je weet dat je eerder gaat overlijden dan dat je van plan was. Maar je weet niet hoe lang je nog leeft. Hoe ga je om met die onzekerheid?
Vaak is het ook lastig om erover te praten. Vooral omdat je dit niet voor een ander kunt voelen. En omdat iedereen dit anders ervaart en er op een andere manier mee omgaat.

Wat is zingeving?

Wat geeft je leven zin als je moet woekeren met de tijd die je nog hebt? Waar vind je dan zingeving in? In de video legt Carla uit dat zingeving is gebaseerd op zeven krachtbronnen. Zie ze als een wegwijzer, de grote gebieden in je leven.

Tijdens de Zoomsessie licht zij dit verder toe. Na de diagnose ga je helemaal opnieuw bekijken wat je belangrijk vindt en wat je nog wilt. Ga gewoon aan de keukentafel zitten en vul de zeven gebieden in. Zingevende activiteiten zijn voor iedereen anders. Een klus afmaken kan ook een belangrijke zingevende activiteit zijn. Zoals een fotoboek maken of een ander iets leren. Hoe omarm je het besef dat je er nog bent en dat je ertoe doet?

Carla adviseert ook om voor jezelf te kiezen. Dat klinkt heel gemakkelijk. Niet iedereen vindt voor zichzelf die ruimte. Soms lijkt het wel alsof je anderen moet helpen om met jouw ziekte om te gaan. Voor jezelf kiezen kan soms zitten in hele kleine dingen. Een bosje bloemen voor jezelf kopen, met iemand gaan wandelen of een hobby doen. Het begint met te realiseren dat jouw tijd kostbaar is. Gun jezelf ‘IK-momentjes’.

Hoe geef je zin aan je leven?

Carla benadrukt dat het zoeken naar zingeving voor iedereen anders is. Wat vaak niet wordt benoemd, is dat je hele gezin opnieuw op zoek moet gaan naar zingeving. En het betekent voor je gezinsleden iets heel anders dan voor jou. Je gezin houdt rekening met ‘wat als…’. Dat kan betekenen dat ze daardoor een heel andere relatie met je aangaan. Juist dan kan het helpen om samen te bespreken wat eenieder belangrijk vindt.

Voor veel mensen is de krachtbron ‘nuttig zijn’ belangrijk. Ben ik nog nuttig? Het is fijn om iets te kunnen bijdragen, dat je kunt meedoen in de maatschappij en niet alleen patiënt bent.
Dat kan vooral in het begin moeilijk zijn. En dan helpt het als de mensen om je heen die activiteit ook waarderen, hoe groot of klein die ook is. Die ene keer de afwasmachine leegruimen, kan voor jou al een hele inspanning zijn. Liefdevolle gezinsleden zullen zeggen: ‘had dat nou niet gedaan, was rustig blijven zitten’. Maar dat werkt je gevoel van nuttig zijn tegen. Het helpt juist als ze zeggen ‘top dat je dat hebt gedaan’.

“Niet iedereen zal dit direct begrijpen. Dat moet je dus ook blijven uitleggen. Blijf praten over hoe je je voelt”, benadrukt Carla van Weelie.

Eigen grenzen

Sommigen patiënten ervaren dat er te veel van hen wordt gevraagd. Bijvoorbeeld als je midden in je behandeling zit dat dan toch iedereen verwacht dat je iedere keer je hele verhaal vertelt. Daar heb je niet altijd zin in of puf voor en al zeker niet bij iedereen. Dan adviseert Carla een nieuwe assertieve kant in jezelf te zoeken. Je mag je grenzen aangeven en zeggen: ‘Ik heb het nodig om het over normale dingen te hebben en niet altijd over mijn ziek zijn…’.

Bekijk de video over zingeving

Back To Top
X