skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Wereldkankerdag: aandacht voor late gevolgen na kanker

AMSTERDAM | 03-02-2019 | Bron: KWF Kankerbestrijding en IKNL

Maandag 4 februari is Wereldkankerdag. Dan is er aandacht voor de late gevolgen na kanker. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat 116.000 Nederlanders in 2018 de diagnose kanker kregen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1990. Inmiddels overleeft 64% van de mensen de ziekte en dat aantal wordt gelukkig steeds hoger. Er zijn nu ongeveer 800.000 Nederlanders die leven met of na kanker.

Wereldkankerdag
Ieder jaar op 4 februari is het Wereldkankerdag en wordt stilgestaan bij de impact van kanker. Meer dan 160 organisaties bundelen de krachten en besteden aandacht aan het thema ‘late gevolgen na kanker’. Veel mensen die de ziekte hebben gehad, kampen namelijk met emotionele en relationele problemen. Ook is er vaak sprake van vermoeidheid en angst voor terugkeer van de ziekte. Uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 86% van de (ex-)kankerpatiënten te maken heeft met deze klachten.

Vraag Vandaag
Maandag 4 februari om 12:00 uur is de online uitzending van ‘Vraag Vandaag’, een KWF-programma gepresenteerd door Mirella van Markus (Hart van Nederland) vanuit het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. SBS-presentatrice Renate Gerschtanowitz en cabaretier Peter Heerschop gaan op stage bij kankeronderzoekers. Zo komen ze meer te weten over onderzoek naar een vaccin tegen kanker. Dit is een baanbrekend onderzoek dat door professor Arjan Griffioen in het Amsterdam UMC wordt uitgevoerd. Professor Sanne Schagen doet in het AvL-NKI onderzoek naar de late gevolgen bij kanker en weet wat precies wat een ‘chemobrein’ is.

Kijkers kunnen al hun vragen over kanker online stellen aan een panel van deskundigen. Feiten en fabels worden van elkaar gescheiden en het laatste oncologische nieuws wordt besproken.

De uitzending van Vraag Vandaag is te volgen via kwf.nl en de facebookpagina van KWF. Een kaart met alle lokale activiteiten en informatie over de samenwerkende organisaties is te vinden op www.wereldkankerdag.nl.

Back To Top
X