skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Zondag Wereldkankerdag: circa 110.000 Nederlanders hebben in 2017 de diagnose kanker gekregen

UTRECHT | 03-02-2018 | Bron: Wereldkankerdag

In 2017 kregen circa 110.000 Nederlanders de diagnose kanker. Dat blijkt uit nieuwe incidentiecijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), een databank die wordt onderhouden door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Kanker aan de spijsverteringsorganen (vooral darmkanker) was vorig jaar de meest voorkomende kanker. Dit heeft vooral te maken met toenemende vergrijzing van de Nederlandse bevolking. Sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek nam de incidentie van darmkanker toe, maar die incidentie lijkt nu weer te dalen. Een andere opvallende vaststelling is dat de incidentie van longkanker bij vrouwen zich lijkt te stabiliseren.

Kanker aan het spijsverteringsorgaan
Kanker aan de spijsverteringsorganen (vooral dikkedarmkanker) was in 2017 de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland met ruim 23.000 nieuwe diagnoses (21% van de totale incidentie), gevolgd door kanker aan de mannelijke geslachtsorganen (ruim 17.000, 16%), huidkanker (16.000; 15%) en borstkanker (15.000; 13,5% van de totale incidentie aan kanker in Nederland). Wanneer ingezoomd wordt op de incidentie bij mannen en vrouwen, dan blijkt dat bij mannen prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker was met een aandeel van 20,5%. Bij vrouwen was dit borstkanker met een aandeel van 28%.

Darmkanker
Bij darmkanker is een opvallende trend zichtbaar. Gegevens uit de NKR laten een duidelijk hogere incidentie zien in 2014 tot en met 2016, zowel bij mannen als bij vrouwen. In 2017 daalt de incidentie weer tot het niveau dat past bij de trend van voor 2014. Deze duidelijke stijging heeft te maken met de invoering van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker in januari 2014.

Wereldkankerdag
Op zondag 4 februari is het Wereldkankerdag en wordt er wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Voor de Nederlandse Wereldkankerdag werken ruim honderd organisaties samen. Door het gezamenlijk presenteren van activiteiten willen wij de bewustwording rondom kanker vergroten en stimuleren dat mensen met kanker en hun naasten de weg naar passende zorg en ondersteuning weten te vinden. Op www.wereldkankerdag.nl is behalve informatie over de speciale actie een overzichtelijke landkaart te vinden die vele tientallen activiteiten weergeeft die speciaal rondom Wereldkankerdag door het hele land heen plaatsvinden.

Vraag Vandaag 
KWF Kankerbestrijding zendt op Wereldkankerdag voor de eerste keer het online programma Vraag Vandaag uit. Een live-uitzending over het laatste nieuws op het gebied van kankerbestrijding. De presentatie is in handen van Lieke van Lexmond (RTL-presentatrice), samen met Dennis Wilt (RTL Weer). Kijkers thuis kunnen via de online chat vragen stellen over kanker, preventie, behandelingen, voeding, roken en klachten tijdens of na de ziekte. De vragen worden tijdens deze middag beantwoord door een panel van experts van de samenwerkende organisaties van Wereldkankerdag. Lieke van Lexmond: “Ik ken helaas wel een aantal mensen die ziek geweest zijn of nu nog altijd te maken hebben met kanker.”

Sterrenstages
Een belangrijk onderdeel van Vraag Vandaag is dat bekende Nederlanders op stage gaan bij onderzoekers om meer over kanker te weten te komen. Zo zal Monic Hendrickx (actrice in de serie Penoza) op stage gaan bij prof.dr. Joachim Aerts (Erasmus MC) die vertelt over een nieuw vaccin tegen asbestkanker, één van de dodelijkste kankersoorten. De eerste resultaten met dit vaccin zien er veelbelovend uit. Ruud Feltkamp (acteur en dj) gaat op stage bij dr. Martin van Royen en prof.dr ir. Guido Jenster (Erasmus MC) om alles te weten te komen over het opsporen van prostaatkanker in urine. Deze test is niet alleen patiëntvriendelijker, maar geeft naar verwachting ook belangrijke toegevoegde waarde aan de huidige diagnostiek. Dat kan veel patiënten een ingrijpende behandeling besparen.

Vraag Vandaag is te zien op zondagmiddag 4 februari van 15:00-15:45 uur op www.kwf.nl en op www.wereldkankerdag.nl.

Back To Top
X